Het probleem dat Polen heet

De voorbije maanden rijd ik regelmatig naar het hoge noorden en weer terug en dan kom ik ze tegen. In oude bestelbusjes met Duitse opschriften maar niet met Duitse kentekens. In versleten Volkswagentjes die een vervuilende roetlucht uitbraken. In evenoude benzen met kapotte verlichting. Ze struinen het lage land af op zoek naar werk, naar nering. De Polen. Echt, je komt ze overal tegen. En al geruime tijd overigens, maar sinds vandaag zijn ze, de Polen, officieel door het NOS-journaal tot probleem verklaard. De Polen.

De Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder wil dat er – te beginnen in zijn stad – snel iets aan het Polenprobleem gedaan wordt. Alleereerst moet de tsunami aan Oost-Europeanen – zo noemt hij het in Elsevier – gestuit worden. Vervolgens moeten de Polen die er al zijn in Nederland de Nederlandse taal machtig worden gemaakt (hoe dat van EU-burgers geëist zal worden is maar de vraag) en ook zullen de Polen beter moeten worden gehuisvest. En zijn ze niet aan het werk of slagen ze er niet in om het hoofd economisch boven water te houden, dan dient vooral te voorkomen worden dat ze gebruik maken van noodopvang in Nederland, want dat werd de voorbije maanden Norder in Den Haag -met 600 Polen in de noodopvang – iets te gortig.

Italië had recentelijk het Roemenenproblemen, het door massawerkloosheid getergde Spanje idem dito en Frankrijk jaagde de Roma het land uit. Ben benieuwd of Nederland straks Polenrazzia’s gaat houden. Ik hoop van harte van niet, maar ik zie de PVV’ers al denken? “Hoe pakken we de Polen aan?”
In Venray zijn ze blij met de vele Polen meldde het NOS-journaal. Daar helpen er duizenden bij de boeren en tuinders, maar en passant werd ook gemeld dat die 7000 gastarbeiders met of zonder gezin huishielden op campings (duizend euro per aamnd in een caravan) of illegaal bij diezelfde boeren en tuinders onderdak genoten. De taal was een probleem, zeiden de Limburgers en ja, ze dronken zoveel.

Over beeldvorming gesproken.
De Polen.
Ze zouden ook en masse naar de Kanaalzone komen.
Om te werken in het nieuwe kassengebied.
In Westdorpe maakten tegenstanders van de glazen stad zich reeds jaren terug grote zorgen.
De glazen stad is tot op heden niet meer dan een dorpje geworden.
En de Polen?
Op een aantal na dat even op een camping bij Axel verbleef is de golf uit het oosten in onze contreien uitgebleven.
Toch sluit ik niet uit dat we zeer binnenkort ook in Zeeland last hebben van wat ooit onze bevrijders waren.
In amper een generatie tijd kan er veel veranderen….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het probleem dat Polen heet

  1. Cees Maas schreef:

    Petje af!
    Deze ambachtelijke scribent schrijft ‘evenoude’ zoals het hoort: als evenoude.
    Als 1 woord.
    Zoals het hoort.

Reacties zijn gesloten.