Slecht rapportcijfer voor ROC Westerschelde

Het ROC Westerschelde gaat het niet lang meer redden. Terwijl de bestuurders van het opleidingencentrum een achterhoedegevecht voeren om het hoofdkantoor van het ROC Zeeland na de voorgenomen fusie in Terneuzen te krijgen hebben de leerlingen van het instituut de eigen school beoordeeld en komen tot de conclusie dat het ROC Westerschelde ondermaats presteert. In de de JOB-monitor 2010, een onderzoek waarin middelbare scholieren hun opleidingsinstituut beoordelen en waaraan werd meegewerkt door bijna 150.000 leerlingen, krijgt het ROC Westerschelde een 5,7. Het Zeeuws-Vlaamse instituut schaart zich met die score in de landelijke top-3 van slechts presterende ROC’s. Met name de lessenuitval is een sterk bepalende factor bij het opstellen van de score.
Het ROC Zeeland scoort beter en zit in de middelmoot. De monitor van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs wordt vandaag publiekelijk gemaakt.

Het voorbije jaar heb ik diverse malen over het ROC in Terneuzen bericht. In mijn optiek was het instituut – met zijn bezuinigingen, het ontslaan van mensen, zijn gefixeerd zijn op het fusieproces ipv onderwijs – bezig zichzelf ten gronde te richten. Bestuurders verweten mij een negatieven grondhouding. En ja, zo kreeg ik vorige week nog te horen, de strijd om de hoofdzetel lijkt succes vol te gaan verlopen. Haloo poepoe zeg ik dan. Als zo gedacht wordt, dan wordt ook in bestuurlijke kring voorbijgegaan aan het wezen van dit centrum: het moet onderwijs verzorgen, goed onderwijs aan de jeugd in een gebied dat het al moeilijk heeft. Verdwijnt dat aanbod aan goed onderwijs, dan is het exit ROC Westerschelde. Station Termini finito.

Naar mijn bescheiden en niet overal gewaardeerde mening blijft er – als nu ook de leerlingen oordelen dat het pet is op het ROC – na de fusie met ROC Zeeland in Terneuzen niet meer over dan wat opleidingen voor de zorg (om de ziekenhuisgroep te bedienen), voor de chemie (om gigant Dow van dienst te zijn en het nog in aanbouw zijnde centrumpje voor Biobase van een gebruiker te voorzien) en mogelijk nog wat randverschijnselen. Dat is al. Voor overige opleidingen kunnen Zeeuws-Vlaamse MBO’ers naar Goes of Vlissingen. Het ligt overigens in de lijn der verwachtingen dat meer en meer jongeren uit deze streek voor een middelbare opleiding Zeeland verlaten en hun heil zoeken naar West-Brabant of Vlaanderen. Dat laatste is nu al volop aan gang.

Hoe snel kan je een goede reputatie ruïneren, denk ik dan. Een paar jaar terug gold ROC Westerschelde als de kleinste, maar ook als de actiefste der Nederlandse Opleidingencentra. De status moest bevochten worden en dat gebeurde dan ook. Met opleidingen (al dan niet met Europese potten gefinancierd), met samenwerking met Vlaamse hogescholen, met toonaangevende projecten (hier, in Vlaanderen, maar ook in China) met een actieve rol in de MBO-raad en een voorlopersrol in het werken met eerder verworven competenties. “Äls het gaat leveren we onderwijs op maat”, was jarenlang het credo in Terneuzen, maar daar is snel een eind aan gekomen.
Ik vrees nu met grote vreze…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.