De staten van geeuwland

Naar een live-uitzending van de Zeeuwse statenvergadering kijken is geen pleziertje. De gezapigheid in de abdij is troef dus verwordt de tv met zo”n uitzending tot wat Komrij noemde “de treurbuis”. Toch blijft Omroep Zeeland als dikgesubsidieerde provinciale staatsomroep de beraadslagingen maandelijks programmeren om de Zeeuwen te amuseren. Nu verwacht je zo rond deze tijd – nu het beige kabinet is aangetreden en bekend is dat Rutte en de zijnen de botte bijl zullen gaan gebruiken om te bezuinigen, wat vuurwerk in Middelburg, wat verzet, wat oppositie, wat geroep, maar niet heus.

Nu verwacht je toch op zijn minst van de grootste oppositiepartij, de PvdA, dat ze en naar Rutte en Co toe en naar het Christen-groenbestuur in Zeeland zouden uithalen. Hen van patat zouden geven. Maar nee, de Partij van de Afwachters, is de huidige coalitie zo goed gezind dat ze gezamenlijk proberen er het beste van te maken, zodat ze na een nieuwe gang naar de stembus mogelijk weer kunnen aanschuiven aan de collegetafel. En dus hakkelt Van Zandbrink wat en fleemt Peter Holtring wat met koningin (van Zeeland) Karla Peijs over ditten en datten. Dat de verzelfstandiging van Zeeland Seaports betekent dat er miljoenen vervliegen verwoordt Holtering in krachtige – nou ja – taal. “Zeeland Seaport stort €13 miljoen terug in het kader van de verzelfstandiging. Dit is geld is ooit vrijgemaakt om in te zetten voor investeringen in de economie van Zeeland: de helft hiervan wordt nu gebruikt om de gaten te dichten. Weg geld.”
Fantastisch Holtring, dat worden dikke koppen in de krant. Zeeland verspeelt miljoenen.ZSP verspilt miljoenen nog voor start.
Maar nee, hoor , niks in het Zeeuwse Halfformaat.
Ja, dat we langer voor een toltunnel moeten gaan betalen, om een andere tunnel – bij Sluiskil – te bekostigen.
Waar in Nederland tref je zoiets idioots aan.
Nergens.
Hier wordt het normaal gevonden.
Hier wordt politiek bedreven met mondenvol meel.
Zou Rinus Ferdinandusse zonder moeite weer een “Bloedkoralen voor de bastaard” kunnen schrijven.
En zijn de grapjes van Goos Roeland – nou ja grapjes, opmerkingen – de enige momenten van humor tijdens eindeloze lulzittingen.
Voor straf zou Zeeland Guus Langeraert in de staten moeten kiezen.
Dan is er eens echt iemand tegen, tegen, tegen….
Ger van Unen, die straks de kar van de winnaar van de vorige provinciale verkiezingen, de SP mag trekken, is wellicht een laternatief. In Hulst laat ze als raadslid al jaren een tegengeluid horen. Iets waarin de SP in de statenzaal niet in geslaagd is, zelfs niet met twee fractievoorzitters. De SP verloor na de winst volledig zichzelf en het is maar de vraag of dat ooit nog goedkomt.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De staten van geeuwland

  1. Pierre schreef:

    dat komt omdat Zeeuwen te bescheiden zijn, niet mijn woorden trouwens, maar die van Jort Kelder die tijdens de Contacta even scherp werd bevraagd door de PZC, een interview dat de opvatting van Jort meteen kracht bij zetten, de interviewer was zo bescheiden dat nergens een kritische vraag werd gesteld of zelfs een kritisch accent geplaatst

Reacties zijn gesloten.