Telefoontje van ABN voorheen Fortis

Hedenmiddag, na de lunch, werd ik gebeld door een dame van straks voorheen Fortis. De mevrouw had de telefoon gepakt naar aanleiding van mijn blogbericht van 5 november jongstleden waarin ik gewag maakte van mijn groeiende afkeer van het nieuwe ABN. De fusiebank van rijkswege, die klanten steeds maar wil doen geloven dat het samengaan van Fortis en ABN geen gevolgen zal hebben voor de klanten, terwijl ik – als klant – voortdurend brieven krijg waaruit het tegendeel blijkt. Tevens maakte ik in gewag van een steeds groter wordend vertrouwensbreuk tussen bank en mijzelve.
https://www.gremberghe.nl/2010/11/afkeer-van-abn-groeit-met-de-dag/
De mevrouw zat hiermee zei ze. Nu kan ik dat best begrijpen, want zij is de frontvrouwe van de nieuwe bank te Reynaertstad, en als klanten beginnen te emmeren, ja, dan is dat niet goed en moet zij actie ondernemen. Het vertrouwen zien te herstellen en de klant ervan zien te overtuigen dat zijn belangen door ABN-de fusiebank goed behartigd zullen worden nu en in de toekomst. Kijk, dat is precies waar het mis zit.

IK heb als persoon, als klant, als scribent geen enkele moeite met mensen die bij een bank werken, daar hun best doen voor klant en bedrijf en als uitvoerenden proberen te doen wat de decisionmakers willen dat er gedaan wordt.
Naar aanleiding van mijn bericht is mij populisme en kortzichtigheid verweten. Dat mag, maar ook ik ben me er natuurlijk van bewust dat die duizenden Fortis en ABN-medewerkers natuurlijk niets te verwijten valt met betrekking tot de voorgenomen fusie van de twee banken, het verloop van dat proces tot nu toe en de consequenties ervan voor medwerkers en klanten.
Punt is dat de hoge heren, ver verwijderd van de bank-en beursvloer, gewoon op dezelfde voet doorgaan. De houding ten opzichte van -vooral de kleine – klant is absoluut niet gewijzigd. De bankencrisis heeft hun positie alleen maar versterkt lijkt wel.
Hoe kun je het in je hoofd halen om mensen te berichten dat de fusie geen of weinig gevolgen heeft als je en passant wordt medegedeeld dat de rentetarieven verlaagd worden, er betaald moet worden voor vernieuwde dienst en meer van zulks. Hoe durf je!
Vervolgens krijg je een internetbankierapparaatje met een instructie waar de honden geen brood van lusten.
Dit soort zaken worden niet bedacht in een vestiging in Hulst, Middelburg of Lutjebroek.
De mensen die daar werken worden daar ook mee overvallen en mogen -als er klachten volgen – klanten gaan opbellen om de kou uit de lucht te halen. Zalm en die andere glitterende dikke vissen zitten er niet mee.

Maar gelooft U mij maar, ABN/Fortis zal terrein verliezen. Aan de franchisebankjes, de SNS’ertjes die de persoonlijke band met klant hoog in het vaandel voeren en dat ook menen. Aan de internetbanken (Bank of Scotland e.d.) waar geen mens meer aan te pas komt en die dientengevolge hogere rentes kunnen geven op spaarrekeningen. Het tij valt wellicht nog te keren, maar ik heb daar weinig vertrouwen in. En daar kan de kantoorhoudster te H. weinig aan verhelpen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.