De bakker van Domburg (bewerkt)

Wellicht zou een onafhankelijk onderzoek naar de gangen van Lein Labruyère, een van de leden van de Raad van Bestuur van Hogeschool InHolland die vandaag opstapte, leuke zaken met een luchtje opleveren. Dit voormalige kopstuk van sociaal-democratisch Zeeland heeft overal waar hij kwam, zat of passeerde brokken achtergelaten. De ene keer erger dan de andere keer, maar toch.

Binnen het bestuur van de hogeschool in nood had Labruyère -bakker van beroep,maar alla- de verantwoordelijkheid over de gebouwen. In die hoedanigheid botste hij flink met Geert Dales, de bestuursvoorzitter die deze zomer na een kort verblijf InHolland al verliet. Volgens het Parool vertrok Dales niet vanwege de Theo-route en de daaruit voortvloeiende onvrede, nee, maar wegens mot met Leintje.
Het Parool over die clash: “Inholland zou in 2014 verhuizen van een pand in Diemen naar een gebouw op de campus van de Vrije Universiteit aan de Zuidas. Daar zit nu ook al een deel van de hogeschool. Maar de verhuizing wordt twee jaar uitgesteld.
Volgens de Amsterdamse krant hadden Geert Dales en zijn bestuursgenoot Lein Labruyère daar ruzie over. De hogeschool had het pand al verkocht en moest er eigenlijk al per 1 januari 2012 uit, terwijl het nieuwe onderkomen voorlopig nog niet beschikbaar zou zijn. Dales wilde de Vrije Universiteit desnoods via de rechter dwingen om in 2014 ruimte te maken, maar Labruyère zocht een andere oplossing: die wilde het contract met de koper van het oude pand ontbinden.

Een woordvoerder van Inholland bevestigt dat de hogeschool later dan gepland zal verhuizen. Over de ruzie tussen de bestuursleden wil hij niets zeggen. Maar Dales moest weg vanwege een ‘verschil van inzicht over de bestuursstijl’ en één ding geeft de woordvoerder toe: dat verschil beperkte zich niet tot één dossier. Ook over andere onderwerpen dan de diplomaroute voor langstudeerders verschilden de bestuurders wel eens van mening.”
Ook de VK meldde het voorbije weekeind dat gebouwenbeheerder Lein miljoenen aan InHollandgelden zou hebben verspeeld.
Het kan, maar het kan ook anders zijn.
De Domburgse bakker heeft nochtans een aardig cv kunnen opbouwen dankzij zijn PvdA-vrinden
. Zeg nu zelf.
•1981 – 1989: eigenaar Bakkerij Labruyère
•1980 – 1986: gemeenteraadslid Domburg
•1989 – 1995: burgemeester Gemeente Brouwershaven
•1995 – 2001: voorzitter College van Bestuur Hogeschool Zeeland
•2001 – 2002: voorzitter College van Bestuur Hogeschool Haarlem
Toch speelden er elke keer als Lein ergens opereerde wel zaken die misliepen of veel geld kosten. Zo had Domburg het debacle met hof Domburg als ik me herinner, kreeg de HZ te maken met het probleem van de niet-bestaande Chinese studenten (waar de HZ nog steeds om moet kreunen) en resulteerde de opbouw van InHolland in het ontstaan van een moloch waar het ene akkefietje na het andere speelde. Lein was bij InHolland jaren verantwoordelijk voor het financiële beleid, de controle erop en de gebouwen. Ik ben benieuwd hoeveel planken onze PvdA-vriend, die notabene ook nog verantwoordelijk is voor de lijst senatoren in 2011, heeft misgeslagen.
Nou ja. Doekle Terpstra mag nu gaan dweilen bij InHolland.
Bij de PvdA in Zeeland hoeft dat niet meer, die is – mede door toedoen van Lein – al om zeep geholpen.
Nee, een onafhankelijk onderzoek zou aardig zijn.

Toevoeging:
Vooralsnog is zo’n onderzoek nog niet aan de orde en heeft Lein een aardig dotje handgeld meegekregen (175 mille) om op zijn lauweren te rusten. De krant van wakker Nederland “De Telegraaf” meldde hedenvandaag dat InHolland voor de gewezen toplieden een regeling had getroffen. Bijgaande het volledige bericht:
“Gouden handdruk Inholland
door Arianne Mantel
HAARLEM – De in november bij de in opspraak geraakte hogeschool Inholland opgestapte bestuursleden Lein Labruyère en Joke Snippe krijgen tot maart van dit jaar gewoon doorbetaald, omdat hun arbeidsovereenkomst nog geldig is. Bovendien krijgen de twee per maart een ’gouden’ handdruk van respectievelijk 175.000 euro en 155.000 euro mee.
Dat maakt de hogeschool Inholland vandaag bekend. Ook blijken de vertrokken bestuursleden nog tot januari in een leaseauto van de hogeschool te hebben gereden.

De Inspectie van het Onderwijs verricht nog altijd onderzoek naar de mogelijke diplomafraude, de bestuursverantwoordelijkheid én naar het dubieuze declaratiegedrag van de vertrokken bestuursleden. Een eerste voorlopig onderzoek over de diplomafraude is volgens betrokkenen klaar en spaart vooral de raad van toezicht niet.
Tussenkomst
Volgens de hogeschool is bij de bedragen van 175.000 euro en 155.000 euro sprake van een ’minnelijke vertrekregeling zonder tussenkomst van de rechter’: „Was de kantonrechtersformule gekozen, dan waren de bedragen hoger uitgevallen”, stelt de woordvoerder. Inholland zal het ministerie van Onderwijs deze week op de hoogte stellen van de getroffen regeling voor Labruyère en Snippe.
Het onderzoek van de inspectie naar de financiële wantoestanden is nog gaande en gaat terug tot de oprichting van de hogeschool Inholland in 2002. Daarbij buigt men zich over de ongeoorloofde inzet van privéchauffeurs en er zou zelfs via het buitenland – mogelijk de Antillen – gedeclareerd worden, zodat de btw kon worden omzeild.
Daarnaast zouden de chauffeurs veelvuldig zijn ingezet voor privéaangelegenheden. Ook lijken bonussen onterecht verstrekt, privéadviezen ingewonnen op naam van de hogeschool en is de hogeschool voor miljoenen de boot ingegaan bij een mislukte alliantie met onderwijsinstelling Nijenrode.

In het verleden is eerder een onterecht verstrekte extra pensioenstorting aan bestuursvoorzitter Jos Elbers van Inholland ’verrekend’ door de hogeschool te korten. ”
Ik veronderstel dat dit verhaal – ook voor Lein – nog wel een staartje krijgt…

zie ook https://www.gremberghe.nl/2011/06/hoe-vul-ik-mijn-zakken/

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

15 reacties op De bakker van Domburg (bewerkt)

 1. Pingback: Tweets die vermelden De bakker van Domburg | Gremberghe's Blog -- Topsy.com

 2. Cees Maas schreef:

  Petje af voor dit grondige staaltje van dossieronderzoek! Gremberghe is weer de eerste die de link van Noord-Holland naar Zeeland trekt. Onderzoeksjournalistiek is toch nog niet helemaal dood. Over onze bankerbakkerszoon uit het Hugenotengeslacht in de oudste badplaats van Zeeland, is verder nog te melden dat hij lokaal tamelijk geliefd is. En dat zijn vader taarten bakte waar ze nu nog over praten, zo lekker waren ze.

 3. Jan Smit schreef:

  Na het bericht van een 175k handdruk voor L. bij InHolland op deze site gekomen en bijzonder blij dat er meer Zeeuwen zijn die bij de naam icm HBO bestuur terugdenken aan wat deze sluwe vos bij de HZ teweeg heeft gebracht. Minstens een schobbejak deze kerel, maar wat zou het heerlijk zijn als ze hem ergens op kunnen pakken….

 4. Bert van Dorth schreef:

  Cees Maas en Jan Smit,
  Op het eerste gezicht simpele namen, misschien wel te simpel. Misschien zouden de heren willen bekendmaken wie ze echt zijn en wat de motivaties voor hun reacties zijn.
  Wat ik als praktijk-selfmade- man weet is dat, het gras bij de buren altijd groener lijkt.
  Je zult toch maar in een positie geraken dat je je ambities kunt realiseren en kunt groeien tot een gerespecteerd burger met daarbij behorende materiele status.
  De vraag die beide heren zich zouden moeten stellen, alvorens ongenuanceerd en zonder consequenties voor henzelf, commentaar te leveren, is, wat is de andere kant van deze medaille.
  Ja heren, jarenlang energie investeren met als enige doel te slagen in iets.
  Opofferingen in het gezin, de omgeving, vrienden en kennissen, omdat je kiest voor glazen stolp waarin je zichtbaar en kwetsbaar bent voor iedereen, altijd onderweg lange werkweken.
  Ja, afzien van de leuke dingen, die je je als pretentieloze negatieve commentatoren, vanuit de luwte en aan de zijlijn kunt permitteren. Gefeliciteerd, dit is de dynamiek die Nederland groot maakt toch?
  Dit is het voorbeeld van democratie, waar iedereen over eenieder alles kan zeggen wat hem of haar goeddunkt, zonder enige zelfdiscipline en zonder grondig onderzoek. Dit soort dynamiek zorgt ervoor dat mensen met de ambitie, iets te bereiken en een bijdrage te leveren aan de maatschappij wel twee keer over hun schouders kijken en goed nadenken vooraleer iets aan te vangen.
  Ik stel voor dat beide heren proberen hun blikwinkel iets te vergroten en zich gaan concentreren op zaken die een algemeen belang vertegenwoordigen, zoals bijvoorbeeld zich gaan afvragen waarom de nederlandsche maatschappij zo negatief geworden is ten aanzien van haar kwaliteit, die ervoor gezorgd heeft dat de gemiddelde kiezer de politiek de rug toedraait en alleen nog maar proteststemmen levert.
  Dit wordt wellicht mede veroorzaakt door het groeiend populisme, juist bij de confessionele partijen, gegeven de voorbeelden, als Wouter Bos, -leuke baan bij KPMG-, Camiel Eurlings, laat me niet lachen, gezinsopbouw, -leuke baan bij KLM-. Politiek als kruiwagen voor het bedrijfsleven. Voorbeeld van een leuke kop.
  Of, ook goed en niet te onderschatten en ook onderzoek waard, -nietwaar mijnheer Maas- een voorbeeld van investeren in je toekomst van een nieuwe leuke baan.
  Al eens ooit nagedacht over “netwerken” en de “inner circle” waarin zich dit afspeelt.
  Natuurlijk wel gesignaleerd, maar niet interessant. Je eigen netwerk zou wel eens raakvlakken kunnen hebben.
  Ik kan nog wel een tijdje doorgaan maar daar heb ik geen zin in.
  Ik zou willen besluiten te zeggen zwelg maar heerlijk in datgene waarvan je echt geloofd er de maatschappij een dienst mee te bewijzen.
  Het zal wel niet, maar mochten jullie meer willen dan dit eenzijdige verhaal, dan daag ik je uit.

  • Gremberghe schreef:

   Mooie bijdrage Bert, maar ik ga ervan uit dat jij de heer Labruyere niet kent of hebt meegemaakt. Voor Jan Smit kan ik niet spreken, maar vriend Cees Maas kent de Bakker van Domburg wel goed en zo ook zijn streken…

   • Bert van Dorth schreef:

    Beste,
    Het gaat er niet zo zeer om of ik de “bakker” ken of niet.
    Waar het mij en ik hoop vele anderen om gaat is dat, de manier waarop het blijkbaar zonder onderbouwing mogelijk is om met globale indicaties commentaar te leveren zonder dat behoorlijk wederwoord, deel uitmaakt van een “veroordeling”
    Om duidelijk te zijn gaat het er mij om dat onze, “nederlandse” maatschappij zo bezig is met het vingerwijzen dat je zo langzamerhand moet gaan denken aan het afleiden van de aandacht van een mogelijk eigen falen.
    Als het gaat om “graaien”, zoals ik begrijp de bedoeling is, moet ik zeggen dat de gelegenheid de dief maakt.
    In dit geval is de gelegenheidschepper de “overheid” waarvan de uitvoerende individuen zelf deel uitmaken van de netwerkende “inner circle”
    Nog eens duidelijkheid.
    Om een maatschappij in een democratisch bestel te kunnen laten functioneren is, volgens mij, discipline onontbeerlijk.
    Deze discipline behoort een stukje innerlijke beschaving te zijn.
    We hebben het over de handhaving van normen en waarden als hoofdpunten om deze innerlijke beschaving te waarderen.
    Ik hoop dat de mensen die een grote verantwoordelijkheid behoren te dragen, zoals bestuurders, politici, media, publicisten, enzovoort, elk op eigen terrein deze verantwoordelijkheid ook vorm zullen gaan geven.
    Persoonlijk twijfel ik en geloof ik dat we democratisch “doorgeschoten” zijn en niet meer terug zullen kunnen keren naar een maatschappij die zich baseert op respect, want dat is de basis.
    Moeten wij een voorbeeld zijn voor de komende generaties, ik houd mijn hart vast. We worden links en rechts ingehaald door zogenaamde “opkomende” economien. Het behoeft niet veel fantasie en kennis om ernstig te vrezen dat, onze aanstormende jeugd voor nieuwe generaties van deze landen toch geen partij zal zijn.
    Ik neem het risico dat lezers van mijn commentaar vinden dat ik afdwaal, maar volgens mij is er een duidelijk verband te zien in deze zaken.
    Groet

    • Leon schreef:

     En ik ken Leintje wel.

     En ik weet precies hoe die vos in elkaar steekt. Die zorgt er voor dat mensen die ’tegenspreken’, een andere baan krijgen, met meer loon. Heel sociale kerel, zeker als dat iemand betreft die bij de inkoop heeft gezeten van INHOLLAND.
     Meneer had zijn leveranciers al net zoals ELBERS.
     Uit er aard, alleen voor zaken onder de tafel, kunnen er zaken boven de tafel geregeld worden.

     Want zo werkt het bij een instelling waar jaarlijks 244 miljoen in gestort wordt.
     Zo veel mogelijk bezuiningen op personeel, zodat je zo veel mogelijk over houd..

     voor onder de tafel.

    • van Gremberghe schreef:

     Beste Bart,
     Ik neem aan dat je de media de laatste dagen gevolgd hebt en kennis heb genomen van de bevindingen van de Inspectie. Daaruit blijkt dat L.L. aardig mis heeft gezeten en zich schuldig heeft gemaakt -met zijn confraters – aan zelfverrijking ten kosten van het onderwijs.

 5. Jesse schreef:

  Misschien dat hij nu eens tijd heeft om naar zijn kleinzoon om tekijken die inmiddels al 5 jaar is maar ook dat verhaal werd snel in de doofpot gestopt, nou nou wat is de man geliefd persoon…..

 6. Kanonbal schreef:

  Bert,

  geef nou maar toe dat L.L. je zwager is!!!!

 7. Bert van Dorth schreef:

  Beste “Kanonbal”
  Je zult me toch niet kwalijk kunnen nemen dat een beetje meewarig glimlach.
  Niet van vreugde, natuurlijk niet.
  Onze maatschappij staat bol van de mensen die aan de zijlijn staan en menen zich zonder ergens verantwoording van alles de wereld in te kunnen smijten. Vroeger noemde men dit; “de beste …….lui staan aan de wal”
  Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat onze -nederlandsche- democratie op hol geslagen is en geen enkele discipline meer kent.
  Oh ja, wel eens nagedacht over socialisme en democratie? Is een heel goed gegeven om eens over te mediteren, kan ik je aanbevelen.
  Zal je wel niet interesseren.
  Tenslotte ben ik persoonlijk totaal niet geinteresseerd in wie zich achter deze “……..bal” verbergt.
  Is symptomatisch voor onze maatschappij, zelfs werknemers van bedrijven zijn niet meer bereid om iets anders dan voornaam te geven wanneer het erop lijkt dat er mogelijk een stukje verantwoording om de hoek mocht komen kijken.
  Dat is nu waarom ik niet van vreugde glimlach, begrijp je
  Veel succes en schiet nog maar een paar “losse flodders” af

  Bert

  PS
  Ik zal eens gaan Googelen of er nog meer Kanonballen zijn. Ha

  • Bert van Dorth schreef:

   Was een beetje moeilijk om hierop te reageren, niet? Ik hoop dat een en ander je tot denken heeft aangespoord! Hoofdzaak is dat je je realiseert dat je fouten moet maken om te kunnen leren
   Bert van Dorth

 8. Thijs de Wit schreef:

  Ik ben het roerend met Bert eens. Als je in Nederland met je hoofd boven het maaiveld komt, moet je uitkijken dat het er niet afgehakt wordt. Andere mensen als bliksemafleider gebruiken is langzamerhand een nederlands cultuurgoed geworden. Zeker als men inhoudelijk niet weet hoe is zit, is het wel heel makkelijk om een eenzijdige conclusie te trekken uit een subjectief persbericht. Wat er echt gebeurd, wat bestuurders soms links of rechtsom moeten doen om doelen te bereiken hoort bij hun vak, anders krijgen ze niets voor elkaar. Ik ben zelf geen socialist, maar dit vind ik wel heel gemakkelijk scoren. Lekker schoppen, verder niets . Het is net als in de wiskunde, 10 keer nul blijft nul. Het levert niets op. Men kan zich ook proberen in zijn situatie te verplaatsen. Ik ben blij dat er nog mensen zijn die fouten maken, die hebben in ieder geval iets gedaan. Verder blijf ik lekker aan de wal want ik kan niet zo goed zeilen als Bert

 9. Peter schreef:

  Tig jaar na dato en deze laatste discussies vernam ik laatst dat de heer L. weer actief is, nu als zzp-er bij een hbo-opleiding in Rotterdam. Er moest alleen nog een passende klus worden gevonden, begreep ik.

  Er is een club van mensen die je ‘vriendjes van vriendjes van vriendjes’ kunt noemen. Hoe dit werkt, weet ik niet, maar partijpolitieke benoemingen lijken me een belangrijke factor. Zo ben je topvrouw van ProRail, zo ben je voorzitter van de Raad van bestuur van de Autoriteit Financiële Markten. Zo ben je directeur van het UWV, zo ben je nationaal coördinator terrorismebestrijding. Als ik daar vraagtekens bij plaats ben ik vast een populist of antidemocraat voor sommigen. Het zij zo.

Reacties zijn gesloten.