Achterlandkritiek

Mooi hé, Servaas VanEynde, schepen (wethouder) van Assenede is tegen de bouw van een tweede kerncentrale bij Borsele, dik twintig kilometer van de grensgemeente gelegen. Op Omroep Zeeland mag de man, waarvan zijn politieke signatuur niet gemeld werd (ja journalistiek blijft een vak, even tekst en uitleg geven. Oost-Vlaanderen heeft een motie aangenomen tegen de plannen, zegt de Agalevman uit Assenede.

Assenede was ook een van die Belgische gemeenten die tegen het doortrekken van de tunnelweg N62 naar de R4 westelijk van Gent was. Het waarom luidde toen dat die weg dwars door een waardevol krekengebied zou gaan. Jaja, die kreken bij het buurtschap ’t Holleken (waar dankzij Agalev ook niet meer gemotorcrossed mag worden) liggen hemelsbreed zo’n vier kilometer van het knaal Gent-Terneuzen af, me dunkt dat binnen die vier kilometer geen wegstrook van 100 meter gevonden had kunnen worden, maar nee, Assenede was en bleef tegen een westelijke afvoerweg van de Westerscheldetunnel.
Het gevolg is nu dat het verkeer van Walcheren en de Bevelanden nu met een mooie slinger door Zeeuws-Vlaanderen via een nieuwe tunnel bij Sluiskil oostelijk van het kanaal via de Tractaatweg naar Zelzate wordt geleid waar het – maar dat is dus nog lang niet zeker – vervolgens via een vernieuwde kanaaltunnel bij Zelzate weer naar de westkant van het kanaal geleid wordt om toch weer via die tot snelweg omgebouwd R4 westelijk om Gent te geleiden.
Het moet allemaal nog gebeuren.
Zeeland moet van de Belgen nog 25 miljoen krijgen voor de tunnel bij Sluiskil (volgende maand worden daar de papareassen voor getekend dacht ik) en vervolgens moet ook de Tractaatweg nog verdubbeld worden met Belgisch geld dat overigens pas vrijkomt als de Hedwigepolder voorgoed aan het zilt geofferd is.
En dan maar leuteren over grensoverschrijdende samenwerking…
Allez vooruit achteruit…
Ze – onze buren – zijn meesters in de manipulatie.
Wij – de Zeeuwen – voegen zich als zij iets denken.
Ik maakte het vorig jaar mee toen Marc van Peel, havenschepen van Antwerpen, nota bene in Middelburg gezagdragend Zeeland te kakken zetten met zijn verhaal over het waarom van de Scheldeverdieping en waarom de Nederlanders zich moesten voegen.
Ontpolderingsgevoelens?
Daar had Van Peel helemaal niets mee.
Toen Marc Rutte schuchter nog een studie naar ontpolderingsalternatieven aankondigde kreeg hij gelijk Leterme op zijn dak.
“Hee Marc, waddoeddenou!”
En gelijk weer inbinden…
Vaagheid…
Servaas VanEynde is tegen een nieuwe kerncentrale bij Borsele, vanwege de gevaren.
Hij vindt de nieuwlichting van de PvdA in Zeeland (vaalgroen ipv oud-rood)inmiddels aan zijn zijde.
Dat belooft wat voor de toekomst…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.