Tweede kans verkeken

Op 12 mei schreef ik op deze plek een bijdrage over het tweede kansonderwijs dat gedoemd was te verdwijnen en dat het mij bevreemdde dat er nergens alarmbellen gingen rinkelen – zie – https://www.gremberghe.nl/2010/05/tweede-kans/
Welnu, wij zijn maanden verder en bij de MBO-raad zijn ze wakker geschoten. Jan van Zijl, oud-PvdA-prominent, tegenwoordig voorzitter van de raad heeft de nieuwe regeringsploeg zijn zorgen kenbaar gemaakt. Het verdwijnen van het tweedekansonderwijs zou met name dertigers en veertigers, de herintreders en zij-instromers treffen. Ja, natuurlijk treft het die groep.

En ook de arbeidsmarkt, want deze mensen zullen toch eerst eens even nadenken als ze een studie voor een ander beroep – bijvoorbeeld in de zorg – volledig zelf moeten gaan bekostigen. Dus denk dan even aan 7500 – 12.000 euro per jaar.
Daar komt nog bij dat het schrappen van deze opleidingen voor tweedekansers ook nog eens de ROC in den lande pijn gaat doen. Spreken we toch gauw over een bezuiniging van 300 miljoen euro, spreken we toch al gauw van duizenden studenten en al ras van het verlies van enkele honderden docentenposten. Tja, heer Van Zijl, u roert een rampje aan, maar rijkelijk laat.
Te laat denk ik.
En in Zeeland.
Daar hoor je niets, daar kweekt men platvis in een vijver.
Daar maken ROC-bestuurders zich druk om de vestiging van een hoofdkantoor.
In Terneuzen of elders.
Jammer.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.