Zeeuws museum provinciaaltje?

Bijna kreeg ik vanavond medelijden met Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum die in de uitzending van Omroep Zeeland haar instituut zat te verdedigen. De voorgenomen provinciale korting van twintig procent op het budget van de instelling zou funest zijn voor de status van het museum. Het Zeeuws Museum zou daardoor verworden tot een bedoening van lokale betekenis, een enorm statusval maken dus. Ze zei het met nog net droge ogen…

Nu kan ik me herinneren dat datzelfde museum, die internationaal zo vermaarde opslagplaats van het Zeeuws erfgoed, jaren achtereen de deuren gesloten heeft gehouden in verband met een eeuwigdurende verbouwing. Ik kan me niet herinneren dat msueumbezoekers – of potentiële bezoekers – toen steen en been klaagden. Integendeel, directeur Valentij Bijvanck speelde jaren achtereen directeur van een niet bezoekbare instelling, iets wat zich nu lijkt te herhalen met het Nationaal Historisch Museum in Arnhem.
Ik zou – ondanks de mooie wandtapijten en de prachtige boerenjuwelen – niet te veel koketteren met de status van het Zeeuws Museum, ook al omdat ik ervan overtuigd ben dat dit ook helemaal niet bij de Zeeuwen leeft. Sterker nog, ik vrees dat het gros van de Zeeuwen nog nimmer een voet in het vernieuwde museum gezet. Mevrouw Ruiter heeft zelfs regionaal nog heel wat aan de weg te timmeren. Dat een bezuiniging van niet twintig, maar vijf procent ook haar treffen zal is denkelijk niet te ontkomen. Cultuurpaus Harry van Waveren snijdt waar-ie snijden kan, maar wel behoedzaam.
En bij het Zeeuws Museum daar zijn klaarblijkelijk ook al de eerste bezuinigen doorgevoerd.
Digitaal blijkt de instelling al enige tijd niet meer bereikbaar: “Door een ernstige storing in de mailserver van het Zeeuws Museum hebben wij sinds donderdag 14 oktober geen emails kunnen ontvangen. De storing is nog niet opgelost en wij verzoeken u daarom vriendelijk om per telefoon contact met ons op te nemen .” Dit meldt het museum op de eigen site. Eigenlijk zou de laatste zin beter luiden: Wij verzoeken U daarom vriendelijk om persoonlijk met ons contact op te nemen in Middelburg…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.