Rutte’s valse belofte

Een berichtje in de marge vandaag in de Volkskrant. Letterlijk. De strekking is duidelijk. “De ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder gaat gewoon door”. Minister-president Rutte (ja, het is toch nog even wennen hoor) zal de afspraak daarover met België (volgens mij is het een afspraak met Vlaanderen, maar alla) niet eenzijdig opzeggen. En wat zegt zijn Belgische (dus niet Vlaamse, want dat is die muilenmaker van Kris Peeters) collega Leterme: “Premier Rutte heeft mij bevestigd dat Nederland zijn internationale verplichtingen nakomt.” Afzien van ontpolderen kan alleen als België – nee Vlaanderen als bestuursentiteit – instemt en dat is niet het geval.

Lekkere jongen die Rutte. Ik kan me toch herinneren dat deze liberaal enkele weken geleden andere taal uitkraamde en weer ruimte liet voor onderzoek naar alternatieven voor de voorgenomen ontpoldering van de meest oostelijke polder van Zeeuws-Vlaanderen. Een valse belofte was dat. Of was dit toch slechts een oprisping om Koppejan te paaien. Als het laatste het geval is, en Koppejan daarom veranderd is van dissident in kritische volger, dan is deze man helemaal geen knip voor de neus meer waard.
Is Rutte daarentegen in zijn gedrevenheid om vooral premier te kunnen worden gewoon te ver gegaan, dan is dat dom edoch bewust geweest.
In beide gevallen kunnen Zeeuwse anti-ontpolderaars de komende maanden hun waardering laten blijken voor de politici van CDA, VVD en andere huizen. Eerst bij de verkiezingen voor het waterschap in november, vervolgens bij de provinciale statenverkiezingen in maart.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Rutte’s valse belofte

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Zullen we eerst eens vaststellen dat, als het niet lukt om ontpolderen af te blazen, dit vooral komt door waterdichte afspraken met de Belgen? Ik vind het zeer te prijzen dat Rutte op zoek wil naar de ruimte om de misbaksels van PvdA en CDA te onschadelijk te maken. Dat is niet vals, maar een zeer gewaardeerde inspanningsverplichting na jarenlange overheersing door one issue clubjes. Het is inderdaad hoog tijd voor méér VVD in de Waterschap en Provincie!

 2. Ard Kramer schreef:

  Heb ik het gemist maar dit was blijkbaar geen nieuws voor het beroemde zeeuwse halformaat? En zo ja, waarom niet ???

  • Gremberghe schreef:

   Ja, maar Ard ik kan natuurlijk niet voor Halfformaat spreken. En in Vlaanderen was dit al gecommuniceerd – in de media – voor Leterme op visite ging bij Rutte.

   • ard kramer schreef:

    Ik begrijp dat je niet voor het halfformaat kunt spreken, het was meer de schrijnende constatering
    (en een weekje vakantie) en dan ook nog het weinig rumoer dat het geeft, of staat of valt iedereen zijn mening bij hetgeen de krant roept…..(in dit geval geen mening)

 3. guus langeraert schreef:

  Ik zie hierin een mogelijkheid om eens ECHT te discussieren over wat we nu eens ECHT willen. Over tegenstellingen moet je m.i. praten en praten doe je niet via het toetsenbord.

Reacties zijn gesloten.