Ambtenaren zijn Rutte nu al zat..

Ze moeten gaan werken. Ambtenaren bedoel ik. Premier Rutte (zal het ooit wennen) wil ambtelijk Nederland effciënt en klantvriendelijk maken. Ja, en en passant er ook nog eens tienduizenden uit bonjouren. Ik wens veel succes, maar het heeft er toch wel veel van weg dat die stevige houding richting overheidsdienaren ingegeven is door de noodzaak om de populist der Lage Landen gunstig te stemmen. Maar goed, wij, het volk der Nederlanden, kan strakjes uitproberen of de ambtenaren de regels van het kabinet Rutte accepteren en meer nog uitvoeren.

Ga d’r maar ’s voor zitten. Pak de telefoon en bel uw gemeente. Krijgt u binnen 26 seconden niet een levend mens aan de lijn dat praat, dan zitten de apparatski van uw gemeente op een verkeerd spoor, dan deugt het niet. Of schrijf een brief, over hondenpoep of van die klote duiven, doe uw beklag en zie hoe snel u antwoord ontvangt. Binnen tien dagen op zijn minst een ontvangstbevestiging en gebeurt dat niet. Klagen, klachten, ombudsman. Kunnen die ambtenaren zich niet aanpassen aan de regels, dan vliegen ze er uit, zegt Rutte, hahaha…
En als er zo gedold wordt met ambtelijk Nederland, dan wordt het tijd voor een onderzoek.
Hoe ligt dit beige kabinet bij onze dienders. Republic deed het en kwam tot de volgende bevindingen:
“Erg populair is het nieuwe kabinet-Rutte niet onder ambtenaren en erg gewaardeerd voelen ambtenaren zich evenmin. Dat beeld komt naar voren uit de webenquête die re.Public daags na de installatie van het nieuwe kabinet hield. Een kleine driehonderd ambtenaren vulde de enquête in. Maar liefst 59 procent van de ondervraagden mist respect van het nieuwe kabinet. Op de stelling ‘Het kabinet heeft respect voor ambtenaren’ antwoorden zij met ‘oneens’ tot ‘zeer oneens’. Slechts drie procent is het ‘zeer eens’ met deze stelling. Daarnaast is 69 procent van de geënquêteerden het ‘eens’ tot ‘zeer eens’ met de stelling dat het kabinet de werkzaamheden van ambtenaren onderschat. Een meerderheid van de ambtenaren verwacht daadkracht, deskundigheid en visie van het kabinet. Het is allemaal wel weinig vernieuwend wat ons te wachten staat.

Over de vraag of het kabinet het aantal ambtenaren terecht reduceert zijn de meningen verdeeld. Drieëndertig procent is het eens met de bezuinigingen op het ambtelijk apparaat maar daar tegenover staat dat 29 procent zich niet kan vinden in dit kabinetsvoornemen. Opvallend is dat de meningen ook uiteenlopen over de vraag of het kabinet weet hoe het werkt bij diverse overheidslagen. De algehele teneur dat het kabinet het ambtelijk apparaat niet voldoende waardeert weerspiegelt zich in de algehele beoordeling van het nieuwe kabinet. De meerderheid (51 procent) geeft het kabinet zelfs met een 5 of lager als rapportcijfer een onvoldoende.”
Ja Markje, nu begin je als ijverigste jongetje van de klas al met een onvoldoende.
En van al die stoere taal, daar komt, verwacht ik, niets van terecht.
Dus burger wees gerust, als u uw gemeente belt en de telefoon blijft overgaan dan is dat niet omdat men u niet wilt helpen. Nee, tuurlijk niet, dan is iedereen ten stadhuize gewoon keihard aan het werken. Houdt daar vooral een beetje rekening mee.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Ambtenaren zijn Rutte nu al zat..

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Wij hebben in Nederland een degelijk en hardwerkend ambtenarenapparaat. Zó goed , dat als de politiek opdracht geeft om de maatschappij in regeldruk te verstikken, ze dat flitsend organiseren. Kritiek op wat ze doen is zeer onterecht, spreek liever de (politieke) opdrachtgevers aan.
  Een professionele ambtenaar kan omgaan met politieke koerswijzigingen; de ambtenaar die daar moeite mee heeft (ik neem kennis van het percentage afwijzers), kan inderdaad beter vertrekken: die identificeert zich teveel met z’n politieke opdrachtgevers en kan beter zelf in de politiek gaan.

 2. Tom schreef:

  Goedkope populistische verjaardagsprietpraat, populisme is de ziekte van 2010! Het voortdurend afgeven door dhr. Gremberghe op ons ambtenarenapparaat komt op mij een beetje over als schijten in de bak waaruit hij vreet.

  • Gremberghe schreef:

   Tom, lees liever eerst het stuk eens goed voor je dit soort verwijten maakt. Een ambtenaar die lezen kan zal zich door deze blogbijdrage absoluut niet tekort gedaan voelen. En van verjaardagspraat is ook geen sprake, ik haal een onderzoek van RePublic aan.

Reacties zijn gesloten.