Oorlog Nederland-Vlaanderen

We weten het niet, maar ze zijn ermee bezig. De Vlamingen.
De Vlamingen zijn in stilte bezig een economische oorlog voor te bereiden tegen Nederland.
En waarom? Omdat het beige kabinet (wie bruin roept is strafbaar) van Rutte en Verhagen aangekondigd heeft nog eens te willen kijken naar alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Die oprisping, ingegeven om de CDA ‘er Koppejan te grieven, heeft behoorlijk kwaad bloed gezet bij onze Zuiderburen. En wel zoveel dat ze – de parlementsleden De Ridder, Vandaele, Penris en Martens vooraan – Nederland willen treffen met een breed uitgevoerde economische oorlog, een boycot zonder weerga.

Een boycot die dit keer – zo voerde parlementariër Bart Martens aan in de commissievergadering voor Verkeer en Mobiliteit vorige week – niet beperkt zal blijven tot de Zeeuwse mosselen maar zich zal richten tot alle Nederlandse voedingsmiddelen te beginnen met Calvë pindakaas en Heineken-bier. De Vlamingen, zo wist Martens, zullen die Hollanders die denken dat ze hugo de Groots “Ëen verdrag is een verdrag”naar eigen believen denken te mogen uitleggen wel eens laten kreunen. Wat? Laten bloeden als het moet, want naast een consumptie campagne volgt ook nog eens – net als destijds met de IJzeren Rijnperikelen – een rechtsgang langs alle hoven in Europa.
Als die Hollanders met verdragen denken te kunnen sollen, dan zullen de Vlamingen wel eens laten zien wie d’r bier kan brouwen.
En ja, ide Hedwigepolder, eigenlijk zitten de Vlaamse politici daar helemaal niet mee. waarom ook, ze hebben een Nederlandse polder -weliswaar van een Belgische eigenaar – ingediend als Belgisch natuurcompensatievoorstel. Moet je eens over na denken. Vlaanderen betaalt voor het onder water zetten van een stukje Nederland.
Natuurcompensatie, natuurherstel, wie de verslagen van de Vlaamse bevogede besturen er op naslaat komt al ras tot de slotsom dat men er eigenlijk geen sikkepit om geeft. Het belangrijkste aan de Scheldevredragen was dat de Westerschelde snel verder op diepte zou worden gebracht om grotere schepen in de haven van Antwerpen te kunnen bedienen. Daar draait het om, daar zal het in de toekomst ook wel weer om gaan draaien.
Maar vooralsnog eisen de Vlamingen dat nieuwe Nederlandse regering zich houdt aan wat ze zelf in haar regeerakkoord heeft geschreven, namelijk dat Nederland zich houden zal aan internatiionale afspraken en verdragen. Vooralsnog zullen de Vlamingen via diplomatieke weg Rutte en Co vragen wat-ie precies bedoeld heeft, blijft een – in Vlaamse optiek – zinnig antwoord achterwege, dan breekt de hel los.
Dan begint de grote, lange, economische oorlog.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.