Waarom geen wijf met ballen? (update)


En Vlissingers, wat denkt u? Past deze man bij uw stad? Gaat u deze man zien als uw grote roerganger? Nou ja, wat u van de man denkt doet er weinig toe. U krijgt ‘m, als burgemeester, Renë Roep, 57 jaar oud, een CDA’er nota bene, een man met een trapjesloopbaan, ambtenaar, secretaris, burgemeester, eerst in Maasbracht, bijna tien jaar in Gilze Rijen en nu – nog een stapje gemaakt ter afsluiting van zijn loopbaan – naar het nog wat grotere Vlissingen. Tja, een planoloog van origine, daar kan Vlissingen nog wel iets aan hebben bij het invullen van alle lege gaten in de stad.

Een man die de helft van zijn leven op de zandgronden heeft gezeten als burgemeester van Vlissingen.
Eigenlijk had dat voormalige rode bolwerk een goed rood wijf als burgemeester moeten krijgen.
Zo’n dame met ballen.
Karla Peijs had Zeeland – voor de zoveelste keer overigens – beloofd haar uiterste best te zullen doen om vrouwen voor de posten te selecteren, te stimuleren om te solliciteren en wat al niet meer. In Vlissingen waren er zelfs dames te vinden die Peijs wilden geloven, terwijl diezelfde CvdK er een handje van heeft om louter en alleen partijgenoten te pushen en als het niet anders kan, dan worden van die ongebonden kleurlozen als dat figuur op Schouwen-Duiveland, ten tonele gevoerd.
Nee, vrouwen krijgen in het land van de eeuwigwoekerende groene schimmel, ons CDA-land, ons Zeeland, geen kans. Er is hier slechts ruimte voor een vrouw, de grootmoeder der christen-democratie, Karla Platschorre-Peijs.
Goes krijgt ook een CDA’er, een van 50 die een minder bestuurlijjke loopbaan heeft doorlopen dan Roep. Deze man, Rene Verhulst, was wethouder in Utrecht, maar tegenwoordig directeur bedrijfsvoering aan de Universiteit van Amsterdam. Voor Verhulst pleit dat-ie van Zeeuwse origine is, maar ja, uit Kapelle, waar hij in 1978 al lid werd van het CDA.
Dan was t’ie dus 18.
En sorry hoor, maar dat moet in mijn optiek dan toch een heel raar joch zijn geweest.
Maar hoe we het ook draaien of keren.
Het CDA mag dan in de grote steden weinig burgemeesters hebben, in de brede laag daaronder zijn weer twee plekken ingenomen.
‘Kijken of straks Kapelle en Sluis ook van kleur verschieten. Of Peijs daar ook een lid van haar club kan posteren.
Misschien wel een vrouw.
Maar zo lang er in Zeeland geen enkele vrouwelijke burgemeester te vinden valt lijkt het mij een goede zaak dat eenieder Karla Peijs vanaf heden Karla Platschorre noemt. Eens kijken of dat iets helpt.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.