Ziezeelanddekrant

ZieZeelanddekrant viel zojuist in de bus. Vijf dagen later dan in de bus van enkele Twitter-vrienden in het verre westen van onze regio. Maar goed niet zeuren, plaatjes kleuren.

Zien hoe Zie eruit ziet. Nou ja niet verrassend, maar dat heeft een andere reden. Via via werd ik geinformeerd over de stappen om tot de nieuwe krant te komen, dus ik wist het een en ander van opmaak, kleurstelling (erg PZC-achtig) en inhoud (erg voorheen BN/De Stemachtig, maar dat is niet zo vreemd met de oud-Stemredacteuren Peter Oggel en Frank Deij en de Stem-fotografen Camile Schelstreate en Wim Kooijman als gangmakers).
Er is dus eigenlijk een klein Stemmetje geboren.
Toen enkele weken geleden de Nma Wegener voor het opdoeken van die krant in Zeeuws-Vlaanderen een boete van 20 miljoen euro verkocht dacht ik even Stem-hoofdredacteur Van Uffelen te moeten benaderen met het verzoek om vooral weer journalistiek actief te worden in het land bezuiden de Westerschelde, maar dat is nu niet meer nodig.
De mensen achter directeur Oggel vullen die leemte nu op. Met vlugge artikelen over geweld, een wielerclub, het Hulster talent dat na de X-factor in een zwart gat viel, trouwen op 10-10-10, de Zeeuws-Vlaamse gadgets, wat verenigingsnieuws en klein grut. Echt nieuws, breackings news, biedt de ZieZeelandkrant niet en dat is jammer, maar zal vooral ook te maken hebben gehad met de voorbereidingen voor dit eerste nummer.
Beduidend beter ziet de Voetbalbijlage er uit. Ooit bij de couranten in deze streek een traditie; nu mooi overgenomen door de ZieZeelanders.
Jammer is alleen dat bij de nieuwe krant naast een bundel advertentiefolders ook nog eens het advertentieblad Streekbeeld en HulstVizier van oud-Stemman Eddy de Schrijver worden aangeboden. Drie (gratis) streekbladen in een keer. Streekbeeld is een allegaartje van advertenties en veel aankondigingen, Hulstvizier een mengelmoes van redactionele bijdragen en advertorials met beduidend minder aankondigingen, maar dit heeft vooral te maken met de verschijningsfrequentie (minder vaak dan Streekbeeld).
Vreemd genoeg biedt Hulstvizier het meeste echte nieuws.
Hopelijk trekt ZieZeeland dat in de volgende afleveringen recht, want van dat kleine, lokaal-regionaal, nieuws zullen ze het toch moeten hebben. Van de drie uitgaven ziet de nieuwe krant er overigens wel het beste uit. Fris opgemaakt en met goede fotografie, maar ja, dan wel met minder advertenties dan de andere twee regionalen en daarvan zal de nieuwe krant toch moeten gaan bestaan. Makkelijk zal dat niet zijn. In dezelfde vijver vissen nog diverse kleinere uitgaves en de grotere zoals het ZVA (’t advertentieblad) en de PZC.
Goed, we zullen zien zei de blinde..
En hij liep met zijn kop tegen een lantaarnpaal .

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Ziezeelanddekrant

 1. Mr Brayhill schreef:

  Beste mr Gremberghe.

  Ik juig het initiatief van ZieZeeland wel toe. De krant had natuurlijk ZieZeeuws-Vlaanderen moeten heten. Boven de Schelde weten ze niet waar ons kleine landje ligt. Zoals Maikel Harte al opmerkte we zijn de Nederlandse Palestijnen en we moeten zeker voor onze belangen opkomen.

  Brayhill

 2. Gremberghe schreef:

  Beste Brayhill,
  Elk initiatief dat de mens wijzer kan maken juich ik -voor alle duidelijkheid – toe.
  En Maikel Harte kan en mag veel zeggen, maar als Zeeuws-Vlaming heb ik me nooit of te nimmer gezien als Nederlandse Palestijn. Je hoeft je ook niet alles laten aanpraten. Een beetje meer zelfredzaamheid zou de regio best sieren; er is genoeg om prat op te zijn.

 3. Ron de Dreu schreef:

  Beste Connie,

  Kleine correctie op bovenstaand artikel, HulstVizier is een uitgave van Edron BV, waarvan Eddy de Schrijver 50% van de aandelen bezit, de andere 50% zijn in mijn bezit.

  Groet Ron

 4. Cees Maas schreef:

  “Er is dus eigenlijk een klein Stemmetje geboren.”
  Schrijft de voormalige PZC-coryfee Cornelis van Gremberghe op neerbuigende toon.
  Natuurlijk weet deze scribent zelf wel dat dit gans onmogelijk is. De Stem in oude glorie, voor fusies en ander leed toesloegen, zal nimmer de ervaring van een hergeboorte kennen.
  Het was na het trieste overlijden van het krantachtige magazine Nieuw-Zeeland, de enige onafhankelijke krant in Zeeland, waarin alle grote Zeeuwse heikele zaken telkens voor het eerst werden onthuld. De gezagsgetrouwe PZC liep immer achteraan of bedekte ze en kon niet veel meer dan de slippen van de ontmaskerde Zeeuwse notabelen blijven dragen en een potje schelden op dat ‘katholieke dagblad uit Breda’.
  Cornelis van Gremberghe weet dat als geen ander, maar de druiven hangen er kennelijk nog behoorlijk zuur bij.
  Kom op, Conny, glimlach die nieuwe krant eens tegemoet, in plaats van een potje te zitten brommen daar in Hulst.
  Zo ook de opmerking dat de kleurstelling van de nieuwe krant ZieZeeland.nl ‘erg PZC-achtig’ is. Alsof de PZC een monopolie op blauw heeft. Alsof de PZC de maatstaf aller dingen is. Volgens mij is de opmaak afgekeken van De Morgen, Trouw en De Pers bij elkaar, en ik weet het uit tamelijke welingelichte bron:-)
  Cornelis Maria Johannes Van Gremberghe, Kijk eens rond in de wereld, zou ik willen zeggen. Kijk eens over de Westerschelde, kijk eens over de Zoom. Nee, de scribent neemt nogal korte, en een tikje boosaardige, bochten bij zijn verkenning van het eerste nieuwe weekblad in Zeeuwsch-Vlaanderen.
  Dat is wel jammer.
  Oh ja, ZieZeeland.nl zal zich moeten bewijzen. Maar Zeeuws-Vlaanderen is wat dat betreft een dankbaar oud land vol nieuws, historie en interessante mensen. En tot slot: Elke vergelijking met een willekeurig huis-aan-huisblad gaat trouwens mank en ik begrijp niet (of eigenlijk wel) dat Grem die route inslaat in zijn beschouwing. ZieZeeland.nl is in de journalistieke betekenis van het woord een nieuwsblad. Een weekblad, zoals ooit de legendarische Zierikzeesche Nieuwsbode was. Die leek ook in niets op de PZC, ook niet op De Stem trouwens. De Zierikzeesche was zijn eigen krant, en zo ook ZieZeeland.nl.

  • Gremberghe schreef:

   Beste Cees,
   Ik lieg in commissie als ik zeg dat ik niets van Nieuw-Zeeland afweet. Maar goed.
   Als vanzelf gun ik de vijf directeuren van ZieZeeland een vangst uit de opdrogende vijver. Mijn teleurstelling richtte zich niet op het product (journalistiek en qua opmaak beter dan de andere blaadjes) maar op de bezorging. Ons buurtje heeft een week op de nieuwe uitgave moeten wachten en deze week twee dagen minder (“het gaat dus vooruit”), maar weer zat de ZieZeelandkrant gevangen tussen nog ’s drie andere regionale uitgaven. Dat de ZieZeelandkrant een klein Stemmetje is blijf ik volhouden. Dat is niet neerbuigend bedoeld, maar ik verwijs graag naar scribenten en correspondenten,alsmede fotografen die allemaal uit die oude stal afkomstig zijn.
   Sterker nog, ik zat enkele dagen geleden nog naast een voormalige Stem-medewerker die zonder enige terughoudendheid beweerde dat het hele idee van het nieuwe nieuwsblad gewoon van hem gejat was. Ik heb redenen om aan te nemen dat deze man de waarheid sprak.
   Btw Cees, het is Cornelis Alphonsius Maria enzoverder…

 5. Cees Maas schreef:

  Beste Conny,

  Je hebt gelijk, de bezorging is nog niet overal perfect. Maar bedenk daarbij dat Zeeuws-Vlaanderen geen kinderachtige lap grond is. Het kost je een uur van Hulst naar Oostburg, maar dat hoef ik jou niet te vertellen.
  Over het jatten van ideeën weet ik niks. Wil ik ook niks van weten.
  Maar terugkomend op dat ‘kleine Stemmetje’: van alle schrijvende redacteuren van Ziezeeland heeft er maar 1 een echt langdurig Stemverleden. De ander heeft Agrarisch Daglad-bloed in zijn aderen, Brabants-Nieuwsblad-bloed, PZC- bloed en Stem-bloed.
  Maar zonder flauwekul: ik hou staande dat het een nieuwe krant is met een nieuw geluid. En geen huis-aan-huisblad. Alleen al het feit dat beeld bepalend is in het redactiebeleid en dat er een sterke koppeling is met de website ZieZeeland.nl, die dagelijks enorme aantallen bezoekers trekt. Ik heb de cijfers gezien en die zijn echt imponerend, geen blog of, denk ik zelfs andere populaire websites in Zeeland, halen die scores. Komt bij dat de website een volstrekt eigen beeldkrant is, gebaseerd op nieuwsfoto’s, heel veel nieuwsfoto’s. Kennelijk een groot gat in de markt, deze formule.
  Alleen al het visuele aspect van ZieZeeland en de koppeling online/papier, doet elke vergelijking met de oude De Stem mank gaan.

  Nou zit ik hier een potje reclame te maken voor ZieZeeland.nl, denk je. Maar dat is niet zo. We hebben het er samen eerder dit jaar uitgebreid over gehad. Ik weet niet of deze onderneming gaat slagen: Een papieren krant in deze vervlakte digitale tijd. Ik hoop het wel en ik bewonder de dapperheid van de initiatiefnemers.

Reacties zijn gesloten.