Vliegangst

Als het beetje meezit mag Patricia Cecile Arnolda de Milliano – van den Hemel, geboren te Hoek en hedentendage woonachtig te Oostburg, met de komende provinciale statenverkiezingen de kar gaan trekken van het CDA in Zeeland. De 47-jarige katholieke De Milliano, moeder van Robin en Thom, wacht een moeilijke taak. Ze is klaarblijkelijk binnen de huidige statenfractie de enige kandidaat zonder vliegangst.

Ja, vliegangst. Toen we het de voorbije dagen op d’n achteruit hadden over De Milliano’s kandidatuur en de moeizame pogingen van andere partijen om kopstukken bereid te vinden om echt als kopstuk te willen fungeren ( de PvdA heeft bijvoorbeeld in Zeeland handenvol kandidaat-gedeputeerden, maar vindt niemand bereid om pontificaal op affiches te gaan staan, dag in dag uit op sjouw te zijn voor partij en achterban, maandenlang alle stront en sores over zich te kregen en ook nog eens zonder pijn alle dolksteken in de rug wil incasseren.)
Ook de CDA-prominenten Harry van Waveren en Kees van Beveren – de calvinistische regenten binnen de partij – voelen er niets voor om in zaaltjes van Zierikzee tot Spui hun beleid – nou ja beleid – van de voorbije jaren te verdedigen. Harry, de man die het toerisme in Zeeland naar een hoger plan zou tillen, die de Zeeuwse cultuur met hoofdletter zou gaan schrijven, verschuilt zich in de verkiezingstijd straks mooi achter de rug van de aardige, vriendelijke Patricia.
En Van Beveren, de vleesgeworden zuinigheid, doet al niet anders. Binnen het CDA in Zeeland hebben ze klaarblijkelijk geleerd van het echec met Balkenende, Klink en de andere VU-klanten. Ze kiezen voor een katholieke lijsttrekker, uit Zeeuiws-Vlaanderen nog wel en – ook niet geheel onbelangrijk – een vrouw van onbeschreven gedrag.
Mag de kiezer daaruit het oordeel trekken dat de Christen-Democraten in Zeeland de komende vier jaar zullen opteren voor een rentmeesterschap met een hart, met een sociaal geweten? Ik denk van niet. Als de stemmen geteld zijn en de uitslag valt mee, dan mag Patricia gewoon in de staten zitting nemen en zullen andere kandidaat-gedeputeerden de onderhandelingen met andere partijen ingaan. Zijn de stemmen geteld en valt de uitslag tegen, dan mag Patricia de schuld dragen. Zo gaat dat.
Ik vind het moedig van de West-Zeeuws-Vlaamse.
Ze heeft tenminste geen last van vliegangst
zoals al die andere figuren…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.