Header september

“Kom, we gaan naar het Joods museum”, zei de vrouw toen we in Berlijn waren. Nu is dat museum aan de Lindenstrasse, waarin het Joods leven in Duitsland toen maar ook nu subliem in beeld gebracht wordt, zonder meer een aanrader. En niet alleen voor de exposities. Ook voor het gebouw op zich. De befaamde architect Daniel Libeskind (1946) verwerkte de jodenster in de nieuwbouw van het complex, dat daardoor niet alleen een uitgesproken vorm kreeg, maar binnen ook nog eens een zeer opvallende lichtinval en uitzonderlijke ruimten. Het gebouw werd in 1999 opgeleverd. In het hart van het gebouw ligt een smalle langgerekte ruimten met hoge wanden, op de stenen vloeren rusten stukken ijzer in de vorm van hoofden. Duizenden, allemaal verschillend, ter nagedachtenis aan hen die ten prooi vielen aan menselijke terreur.
Opdat het nooit meer zou gebeuren.
Iets waar ik niet zeker van durf te zijn….
PS.
Libeskind heeft voor het nieuwe educatieve centrum aan de overzijde van het huidige museum ook een ontwerp gemaakt. Het gebouw moet in de loop van volgend jaar worden opgeleverd en kost circa 10 miljoen euro.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.