Onze eigen lobbyist

Henk de Vlaming uit Axel. Wie?
Henk de Vlaming. En wie is dat dan wel?
Henk is de Zeeuwse lobbyist in Den Haag. Althans de man -een liberaal let wel – is door het provinciebestuur benoemd om straks in de politieke hoofdstad de Zeeuwse belangen onder de aandacht te brengen van kamerleden, topambtenaren en andere hapsnurkers die in het Haagje iets te vertellen hebben tot en met De Majesteit toe.

Werden die belangen tot nu toe dan niet in Den Haag behartigd?
Nou te weinig, dat vindt althans Commissaris van de Koningin Karla Peijs, die destijds als minister niet zo vaak Zeeuwen op visite had.
Misschien lag dat ook aan Karla, die voor ze naar Zeeland kwam, heel weinig affiniteit met deze natte contreien had. Brabant, Brussel en Randstad lagen haar beter, net zoals andere CDA’ers trouwens.
Zeeland werd te weinig in Den Haag gehoord.
Dat werd gezegd, maar had -eerlijk gezegd – Zeeland wel iets te melden.
In de Nederlandse context is een Zeeuws belang altijd slechts een niemendalletje toch.

En ik weet, van zeer dichtbij, dat heren dames bestuurders uit dit landsdeel wel degelijk ingangen hadden in Den Haag.
Wijlen Daan Bruinooge wist best bij wie hij moets aankloppen, Jaap Hennekeij wist ook de binnendoortjes op het Binnenhof en Barbé. Zelfs Toine Poppelaars en dijkgraaf De Graaf wisten de weg. En Jan Lonink (hij staat op goede voet met veel vrouwelijke politici van invloed van Gerdi tot Annemarie) en Antoine Kessen niet te vergeten. En vlak ook de burgemeesters Schouwenaar en van der Zaag niet uit en mijn eigenste vrouw Maria le Roy.
Zij hebben zeker contacten, contacten die Henk nog grotendeels moet opbouwen.
Henk de Vlaming (op zich al geen makkelijke naam voor een Zeeuwse lobbyist in Den Haag, maar laat ik naamgrapjes maar voor wat ze zijn) krijgt een moeilijke taak in de schoot geworpen. Maar goed, de economische beleidsmedewerker van de gemeente Terneuzen – dat was-ie kort, denkt het wel aan te kunnen om voor 13 gemeenten en twee instituten als provincie en waterschap te gaan ijveren.
Hij beschikt, naar eigen zeggen, over een paar jaar werkervaring bij de VNG en dan zou je de klappen van de zweep kennen. Nou, dat is wat makkelijk geredeneerd peins ik..

Ik wens Henk de Vlaming heel veel succes in het Haagje.
Hij heeft als liberaal een groot voordeel. Zijn politieke club deelt de komende tijd de lakens uit, maar ja, of er daadwerkelijk iets uitgedeeld gaat worden de komende jaren moet maar even afgewacht worden.
En dat Henk een rol van betekenis kan gaan vervullen, dat moet ook maar worden afgewacht.
En afwachten, dat moet Henk op zijn beurt, niet doen,
daar is Zeeland niet mee gebaat.
Afwachters hebben we al genoeg gehad.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Onze eigen lobbyist

 1. Flip Feij schreef:

  Om tot in de haarvaten der departementen door te dringen, moet voor nieuwelingen op twee tot vier jaar worden gerekend. Het zal mogelijk lastiger zijn de belangen van provincie, waterschappen en Zeeuwse gemeenten geheel uit elkander te houden. Want van eenheid is natuurlijk geen begin van sprake.

  • Gremberghe schreef:

   Ik weet inmiddels dat deze lobbyist, deze man die van wanten weet, het als beleidseconoom van Terneuzen niet nodig vond om aanwezig te zijn op open dagen van de glasteelt in zijn gemeente. Met die stellingname scoorde hij heel wat punten, maar niet heus.
   Hoewel ik de man succes toewens, heb ik, na enige gesprekjes over zijn wijze van opereren met derden, weinig geestdrift overgehouden.

Reacties zijn gesloten.