Massale verhuizing naar Ossenisse

1348 Grauwe ganzen, woonachtig in de Zeeuws-Vlaamse foerageergebieden, hebben bij de Vogelbescherming een verzoek ingediend om zich permanent te mogen ophouden – onder bescherming – bij het dorp Ossenisse.

De ganzen zullen binnen afzienbare tijd moeten verkassen nu demissionair minister Verbrug van Landbouw en leedwezen besloten heeft om de in 2003 in het leven geroepen foerageergebieden voor ganzen en smienten op te doeken. De gebieden waar wintergasten onder de ganzen vrijelijk aan hun kostje konden komen zonder lastig gevallen te worden door boeren en buitenlui bestaan binnenkort niet meer.
De kosten voor deze beheersgebieden – zoals de Putting, het Groot Eiland en de Axelse Kreek – liepen te hoog op (landelijk 15 miljoen euro nu en bij ongewijzigd beleid 29 miljoen in 2015), het aantal ganzen dat buiten de gebieden aan het vreten en grazen sloeg werd nimmer kleiner, maar alleen groter en de ganzen die slechts tijdelijk hier moesten verpozen gingen niet meer weg.
Van de ruim twee miljoen vermeende passanten blijven er honderdduizenden gewoon hangen…
Enfin, om alles even samen te vatten, dat hele beleid met de speciale vreetzones voor ganzen en smieten is grandioos mislukt en nu lijkt het dat met het opdoeken van die zones iedereen geholpen is, maar zo is het natuurlijk niet.
De ganzen mogen dus feitelijk straks weer overal landen en vrijelijk gaan grazen.
De boeren moeten dan maar weer schadevergoedingen van het ministerie gaan vragen en de ganzen, ja, die kunnen doen wat ze verder willen. Nou ja, op een kleine honderdduizend na waarop gejaagd kan worden, maar dat aantal is veel te gering om de populatie in Nederland in evenwicht te houden. Al jaren is die uit balans en groeit de ganzenstand met procenten.
Nee vreemd dat de Zeeuws-Vlaamse ganzen dan ook willen uitwijken naar Ossenisse is het niet.
Daar heeft de Vogelbescherming het al tijden voor het zeggen.
Niet het Waterschap, niet de gemeente Hulst of de provincie Zeeland,
niet de wethouder of gedeputeerde of – laat staan- de mensen uit het dorpje.
Nee, in Ossenisse heerst de Vogelbescherming
en op afstand nog wel.
Als alle partijen in Ossenisse besluiten -in gezamenlijkheid nog wel na maanden discussie – om een hek van de zeedijk te halen, dan tekent de Vogelbescherming bezwaar aan en wint.
Dus als alle ganzen van en in Zeeuws-Vlaanderen straks onder protectie van de Vogelbescherming neerstrijken bij Snis,
dan kunnen ze vreten wat ze willen, eieren leggen zoveel ze willen en ongestoord hun gang gaan zolang ze maar achter het veelbesproken hekwerk blijven.
Nog even en Ossenisse heet Ganzenisse
als het aan de Vogelbescherming ligt…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Massale verhuizing naar Ossenisse

 1. Tom schreef:

  Die hele Westerschelde is toch geen Natura 2000 gebied vanwege een paar Graauwse Ganzen en bruine pielen mag ik hopen? Die zitten al op iedere kluit in iedere polder. Ik en mijn loslopende hond lopen, bij voorkeur als het slecht weer is, vaker over het buitendijkse fietspad dan 95% van alle hektegenstanders. Ik kan u verzekeren dat er geen enkele vogel die op het slik zit zich stoort aan ons. Sterker nog, ze landen aan de voet van de dijk, daar waar ik op dat moment loop. Laat de vogelbescherming maar eens aantonen dat het openhouden van het wandel- en fietspad wel storend is voor de vogelstand!

  PS. Heeft u ganzen op uw land? Met een beetje trainen moet het zeker lukken om ze door onze hond naar Ganzenisse te verjagen. Naam en contactgegevens bekend bij dhr. Gremberghe.

  • Gremberghe schreef:

   Even voor de goede orde; respondent Tom is niet Tom Willaert uit Ossenisse, vz van de dorpsraad Ossenisse en vz van de Hulster ondernemer. Het betreft hier een andere persoon uit onze schone regio.

 2. Ron de Kort schreef:

  Gelukkig lijkt het erop dat in het nieuwe Omgevingsplan 2012-2018 ruimte zal komen voor het gebruik door mensen van de zeedijken. Daar lijkt het in elk geval op na deze week aanwezig geweest te zijn bij de aftrap van het traject dat moet leiden tot dit nieuwe Omgevingsplan.
  Geinteresseerde burgers kunnen bij de discussie zijn in de regio op woensdag 12 oktober a.s om 19.30 uur in het Scheldetheater in Terneuzen. Iedereen is van harte welkom. Komt allen in grote getale!!!!

  • Tom schreef:

   Beste Ron,

   De provincie kan zoveel willen in haar Omgevingsplan, maar dat is nog beslist geen garantie dat er aan de zoute kant van de Scheldedijken kan blijven worden gerecreëerd. De Westerschelde is aangewezen als Natura 2000 gebied. De bescherming van deze gebieden is vastgelegd in Europese regelgeving. De Europese regels voor Natura 2000 overrulen alle Nederlandse wetten op natuur- en milieugebied en al die landelijke wetten staan overigens weer boven de provinciale regelgeving. Daarnaast dient het Omgevingsplan te worden gezien als een beleidsvisie, het is geen wet, verordening, of wat dan ook.

   In mijn ogen is het probleem dat de Natura 2000 regelgeving wordt misbruikt door de Vogelbescherming. Dat die wet er is om waardevolle en unieke ecosystemen, bijzondere flora of fauna te beschermen, allemaal prima. Dat zullen zelfs een hoop hektegenstanders met mij eens zijn. Maar die wet wordt misbruikt zodra men ook gaat vinden dat de eenden, ganzen en meeuwen dienen te worden beschermd in Natura 2000 gebieden. Alsof die beesten zo bijzonder zijn in Europa?

   In Ossenisse beschermt men de gans, in Frankrijk duwen ze het keeltje van het beestje vol met pap om van zijn of haar lever te kunnen genieten.

  • Staba schreef:

   Beste Ron, In Ierland hebben ze de IRA, in Peru het Lichtend Pad, en in Baskeland de ETA. Gelukkig hebben wij in Nederland de Vogelbescherming, zodat we niet achter hoeven te blijven. En als het over R.O gaat: Wanneer is het in Hulst ook weer commissie Vogelbescherming? Kunnen we mooi inruilen tegen de commissie Ruimte…

Reacties zijn gesloten.