Autootjes


Ze zijn er weer volop in Terneuzen. Niet alleen in de stad, maar ook in Sas, in Axel en aan de grenskant. Van die autootjes, vaak met ronkende motoren, die dan weer hier, dan weer daar opduiken. Die weer andere autootjes – al dan niet met buitenlands kenteken – schijnen aan te trekken.
Kijk in Sas bij de Vlaanderenhal, bij McDonalds tegen en na sluitingstijd, op het grote parkeerterrein van ziekenhuis De Honte. Bij tijd en wijle is het daar druk en weer stil, druk en weer stil. En dan heb je de groeiende stroom toeristen die via de Westerscheldetunnel naar Vlissingen en Goes snellen om inkopen te doen. En voorwaarde de handel op straat groeit evenzeer (en dan heb ik het niet over de reguliere ambulante handel), maar of dat de gesleten waar aan goede kwaliteitseisen voldoet durf ik te bewtijfelen.
Wanneer gaat het gebeuren? De eerste drugsgerelateerde moord in Terneuzen in jaren? Wanneer haalt een rip-off deal met verkeerde afloop de media. Over een maand, twee of nog iets langer?
Checkpoint is passé en Miami wordt langzaamaan weggepest, getuige de maatregel van Terneuzen om horeca op de eerste verdieping van Miami – al jaren het geval – niet meer te tolereren.
Goed, Terneuzen is grotendeels verlost van de stroom aan jonge Belgen en Fransen die vroeger hun stuff in Terneuzen kwamen kopen. Die liefhebbers van de softe drugsen zoeken nu elders hun waar. In België, in Terneuzen op straat of aan de andere kant van de Westerschelde. In Breda, nee zelfs in Maastricht, waar ondanks het optreden van Gerd Leers (ter eer en meerdere glorie van hemzelf vooral – niets is veranderd.
Is er in Terneuzen zoveel veranderd? Ja, Checkpoint is dicht (op het café Den Engel na), Miami worstelt met het voortbestaan. Daar staat echter tegenover dat de straathandel weer aardig floreert, dat hard en softdrugs – als voorheen- weer door elkaar worden aangeboden, dat opbekende handelaartjes zonder scrupules de straten van Neuzen bevolken en dat de handelswaar lang niet meer de kwaliteit heeft als die van destijds Willemsen en Co.
Het OM houdt zich stil, de politie mag het vuile werk opknappen en het bestuur van Terneuzen houdt zich – na meedogenloos te zijn behandeld door Middelburgse rechters en de media in de Checkpointzaak – angstvallig stil. Nu er niet meer publicitair te scoren valt met een nieuw sofdrugs beleid- ruw rechts voert in Den Haag vooralsnog de boventoon – leent Jan Lonink zich niet meer als boodschapper in het kielzog van de vallen Leers en Rob van Gijzel (Eindhoven).
Neemt allemaal niet weg dat ze er weer rondrijden in de Kanaalzone. Die autootjes….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.