Zeeland wil kanon Walcheren

Een beetje meer nationale trots. Daarvoor pleitte Jan Peter Balkenende geruime tijd terug toen hij de Tweede Kamer weer een weinig VOC-mentaliteit wilde aanpraten. Toch.. De Zeeuwse gedeputeerde voor cultuur, geschiedenis en recreatie, Harry van Waveren, heeft nu – Balkenendes oprispingen indachtig – een eigen Zeeuws referentiepunt gevonden. Gedeputeerde Harry wil een kanon.

Een van de 32 bronzen schiettuigen van het admiraalschip Walcheren dat in 1689 pal voor Vlissingen verging.
Maritiem historicus Doeke Roos uit Vlissingen, die in 2003 promoveerde op een proefschrift over het Zeeuwse admiralengeslacht Evertsen, ijvert al geruimte tijd voor nader onderzoek naar en mogelijke berging van de Walcheren, maar wordt – zo stelde hij in PZC en Volkskrant – tegengewerkt door Rijkswaterstaat.
Nu valt ’t met dat tegenwerken overigens wel mee. De Rijksdienst wil alleen toestemming geven voor nader onderzoek naar het wrak als dit onderzoek wordt uitgevoerd door deskundige en professionele duikers, omdat de risico’s ter plekke te groot zijn. gedeputeerde Van Waveren vermoedt dat de rijksdienst de risico’s bewust wat aandikt. Gedeputeerde Harry vindt echter dat de bijzondere verbondenheid van het admiraalschip met de Staten van Zeeland zo groot is dat het nader onderzeok onverwijld moet worden uitgevoerd. van waveren zal er zelf voor zorgen dat het onderzoek een duwtje in de goede richting krijgt, want ja, zo zegt hij in de krant: “Het zou fantastisch zijn als duikers iets van die historie zouden kunnen terugvinden.”
Een kanon dus…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.