EGTS

Heeft U er wel eens van gehoord? Van een EGTS? Nee zeker, Een EGTS is een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking, een hele mond vol voor een grensoverschrijdend samenwerkingsverband zoals er al zoveel zijn en waarvan de meesten niet of amper functioneren. Tenzij onder functioneren het gebruikelijke vreten en zuipen van bestuurders wordt verstaan.
Hulst wil samen met Sint-Gillis-Waas, Beveren en Stekene zo”m EGTS oprichten. Dat meldden de kranten hedenvandage. Echt zo gemeentelijke maatregel waar geen burger iets aan zal hebben. Let maar op.

In de vroege jaren ’90 dacht men in bestuurlijke Zeeuws-Vlaanderen nog echt dat het opschalen van het Europese bestuurskader de grensregio’s goed zou doen. Even leek het daar ook op. Zeeland kon onder wijlen Daan Bruinooge rijkelijk putten uit ESF-gelden om -economische – pilots in de streek van de grond te tillen, variërend van de veredeling van de tulpenbollenteelt tot een ruimere toepasbaarheid van vlasvezel/ linnen. Miljoenen werden er toegekend en bijna evenveel miljoenen verdampten. Schoot Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland er wezenlijk mee op? Een beetje. Het ROC Westerschelde kon zich lange tijd overeind houden met Brussel geld en Zorgsaam kon dankzij groeiende grensoverschrijdende contacten een medische status behalen die het zonder die contacten nooit zou hebben bereikt. Maar voorts, op economisch gebied, op het vlak van ruimtelijke ordening, op het gebied van arbeidsmarkt, dan wel woonbeleid; met de Belgen viel er zelden iets gemeenschappelijks te bereiken.
Met uitzondering van het ontpolderingsdossier, maar ja wie zat daar echt op te wachten.
Bij de herindeling in 2003 zou Sluis nadrukkelijk de samenwerking over de grens zoeken. Is dat gebeurd? Amper, op cultureel gebied weet men elkander af en toe te weten en verder… Ach..
Terneuzen begon kortgeleden met geestdrift aan het kassenproject dat zoveel mensen – vooral ook uit de Gentse agglomeratie – werk zou bieden. Nou, de Belgen moeten echt de grens over gesleurd worden om ze in de kassen aan het werk te zetten, zelf komen ze niet. En dan havenschap Zeeland Seaports, dat altijd zo vol is van samenwerken met Gent, maar gebeurt het. No way, nee. Als er langs het Belgisch deel van het kanaal door het Gentse havenbedrijf veiligheidscamera’s geplaatst worden weten ze in Terneuzen van niets. Als er echt samengewerkt zou worden is dat natuurlijk een samenwerkingsproject, maar nee.
En nu wil Hulst met Stekene, Beveren en Sint-Gillis. Ach Gottegot.
Ik kan me nog goed herinneren hoe voormalig burgemeester Toine Kessen (destijds een autoriteit op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking, hij studeerde er op af) in Hontenisse ne later Hulst probeerde lokale bestuurders ervan te overtuigen dat een deel van de toekomst over de grens lag.
Alle goedbedoelde initiatieven ten spijt bleef de samenwerking beperkt tot een culturele jumelage tussen Hontenisse en Stekene, durven de brandweerkorpsen elkaar nu over de grens heen assisteren en staat er een Hollands viskraam op Vlaams grondgebied, maar da’s al.
Maar goed er komt dus een EGTS. Ben benieuwd of dat orgaan na twintig jaar praten er wel in slagen zal om een rotonde op de grens bij Kapellebrug te krijgen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op EGTS

 1. Ron de Kort schreef:

  Conny,
  Ik zet NU in mijn digitale agenda een herinnering zodat we over 5 jaar dit initiatief nog eens beoordelen. Zoals je het nu doet is te gemakkelijk. 9 augustus 2015 krijg jij van mij een uitnodiging om bij een hapje en een drankje dit initiatief eens te bespreken. Deal?

 2. Gremberghe schreef:

  Als we augustus 2015 halen heb ik geen enkel bezwaar tegen een samenvatting der vorderingen. Alzodus geagendeerd…

 3. Tom schreef:

  Wanneer iets in het verleden fout, of niet helemaal goed is gegaan, dan is dat nog geen reden om het dan maar nooit meer op te pakken. Ik zie wel kansen, laat de Belgen maar het openbaar vervoer bij ons verzorgen. En waarom moet bijvoorbeeld glasvezel door de Westerschelde worden getrokken, terwijl het ook in Stekene ligt? Zeelandnet.nl d’r uit, Telenet.be erin.

  Voorheen hadden de Vlamingen gewoonweg niet de Zeeuws-Vlaamse buurgemeenten nodig en daardoor waren alle grensoverschrijdende projecten gedoemd te mislukken, maar ik heb het idee dat dit aan het veranderen is. Al is het waarschijnlijk alleen maar vanwege de Europese subsidies die voor grensoverschrijdende samenwerking te verkrijgen zijn.

  Voorheen de benzine, nu de supermarkten. Belgen zijn best bereid om naar hier te komen als hun portemonnee er beter van wordt. Aangezien de vastgoedprijzen in het Waasland de laatste jaren enorm zijn gestegen en voor het eerst hoger liggen dan bij ons, sluit ik niet uit dat de grensbewoners steeds meer belangstelling krijgen voor onze lage huizenprijzen. Ga als Zeeuws-Vlaamse gemeente daarom eens op een woonbeurs net over de grens staan, dat levert waarschijnlijk meer op dan een emigratiebeurs.

 4. Gremberghe schreef:

  De sleutelzin bij samenwerken formuleer je in je laatste alinea ; Belgen zijn best bereid als hun portemonnee er beter van wordt.
  Anders niet en nooit. Je opmerking over deelname aan een woonbeurs snijdt m.i. hout.

 5. Tom schreef:

  Ik heb gisteravond eens het plan gelezen. Het plan is vooral opgezet voor het binnenhalen van Europese subsidies, want het gaat vooral over het koppelen van bestaand beleid. Niet alles is even ambitieus, dus ik verwacht dat er best wel onderdelen gerealiseerd zullen zijn in 2015. Jammer dat een nieuwe verbinding Hulst – Expressweg die niet via Kapellebrug gaat niet genoemd wordt.

  PS. 27-8 tot 5-9 woonbeurs in Sint-Niklaas en 9-10 tot 17 -10 Immosalon in Gent. Ik neem aan dat de gemeenten, makelaars, aannemers en ‘Uw Nieuwe Toekomst’ snel actie gaan ondernemen om daar te gaan staan?

Reacties zijn gesloten.