Dow dendert door

Al maanden probeer ik Zeeland er op te wijzen dat de vanzelfsprekendheid waarmee Dow Chemical altijd in deze provincie geopereerd heeft lang geen vanzelfsprekendheid meer is.
De grootste industriële werkgever in deze contreien heeft amper nog iets over zichzelf te zeggen en al mogen bedrijfsblaadjes anders suggereren; het is een feit dat Dow-beleid tegenwoordig enkel en alleen nog in Midland USA gefornuleerd wordt. Daar worden de strategische beslissingen genomen en niet in Terneuzen, daar wordt besloten om concerndelen opgesplitst, afgestoten, dan wel gewoon verkocht worden en niet in Terneuzen, daar wordt uitgemaakt waar Dow zijn ontwikkelpotentieel concentreert en niet in Terneuzen.

De lokale Dow-bons, Gerard van Harten, mag dan in bedrijfsblaadjes die reghionaal verspreid worden en op bijeenkomsten met ondernemers, mooie verhalen houden van hoe sterk Dow verbonden is met de Zeeuwse regio, hoe veilig de toekomst van het bedrijf is zelfs met de verkoop van vijf fabrieken aan een investeringsgroep (in FD had hij een beter en realistischer verhaal maar goed); feit is dat Dow in tegenstelling tot vroeger jaren aan het desinvesteren is, aan het afstoten en aan het afslanken. Dat kan en mag niet ontkend worden en de regio – vooral het bestuur – moet ’s gaan inzien dat dit proces de regio pijn gaat doen. Dat vervangende werkgelegenheid echt nodig is en dat actie – niet dat typisch Zeeuwse praten – geboden is.
Dow desinvesteert. U ziet dat niet zo, gelooft het niet. Prima, dat is uw goed recht.
Maar na het schrappen van alle administratieve en commerciele diensten (een deel is nu weliswaar terug, maar niet meer onder Dow-vlag), het verkopen van vijf fabriek aan Bain Capital (waarbij 300 mensen van werkgever veranderen) begint nu het onderhoudspersoneel te morren. De Zeeuwse Staatsomroep vatte het samen met een simpel bericht:
“Onder het personeel van chemieconcern Dow in Terneuzen is onrust ontstaan over de toekomst
Het gaat om werknemers die niet direct bij de productie betrokken zijn. Dow heeft plannen om de centrale onderhoudsdienst buiten het bedrijf te plaatsen. Deze mensen weten nu niet of ze straks nog wel in dienst blijven bij Dow. Ook bij andere dienstverleners binnen Dow zoals bij de laboratoria heerst onzekerheid over de toekomst. Volgens de ondernemingsraad gaat het in totaal om honderden mensen. De OR wil dat de directie beter communiceert met de werknemers.”
Mooi hé, de directie moet beter communiceren met de werknemers…Ik denk dat de directie ook af en toe verrast wordt door de Amerikaanse oekazes…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.