Standbeeld voor Wegener

Hoofdredacteur Peter Jansen van de Provinciale Zeeuwse Courant vindt dat Wegener voor zijn activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen – met de titels PZC en BN/De Stem al zijn die vrijwel volledig uitwisselbaar – niet een boete, maar een standbeeld verdient. Nou, ik deel die mening niet.
Wegener heeft –en de NMa heeft dat wel juist ingeschat – de kluit belazerd en puur uit economische motieven twee ooit separate redacties ineengeschoven. De redacties werden ondergebracht in een pand, in een ruimte, de bezetting werd teruggebracht van 18 naar 8 redacteuren, de sportredactie van BN/De Stem werd opgedoekt, fotografen werden aan de kant gezet en het bestand aan medewerkers – ooit in elk dorp een correspondent – werd geminimaliseerd. Acquisiteurs werden ontslagen en de eigen regionale distributie werd opgedoekt – met alle gevolgen voor de bezorging van dien -.

PZC en BN/De Stem verwerden regionaal tot kopieën van elkaar, met hooguit de bladtitel nog als eigen presentatie-uiting. Hoewel de Stem nog in zijn colofon de suggestie wekt over een eigen redacteurenploeg beschikt staan deze heren/dames allemaal op de loonlijst van de PZC.
De lezer van de kranten krijgt bovendien sinds 2007 jaarlijks amper 11.000 paginaatjes voorgeschoteld (halfformaat) terwijl dat voor de omslag nog om zo’n 18.000 pagina’s ging. Voor dat mindere product betaalt de lezer zo’n twintig procent meer dan in de tijd van het broadsheet-formaat.
Jansen, die bij zijn komst naar de PZC in juli 2006 riep “een andere en betere krant te zullen maken”, verdient absoluut geen standbeeld, eerder een nekschot. De krant is anders, dat wel, maar is absoluut niet meer te vergelijken met de wat saaie, maar degelijke PZC van 10 jaar terug. De krant is zeker niet beter geworden, de teloorgang van de GPD en het ANP, het verlies van correspondenten en medewerkers heeft zijn invloed ook op het product gehad en dan heb ik het nog niet eens over het vertrek van vele, ervaren redacteuren en vormgevers de voorbije jaren.
De Volkskrant meldt vandaag naar aanleiding van de NMa-boete van ruim 20 miljoen dat de redacties al in 2002 volledig werden geïntegreerd. Dat is pertinent onjuist. Tot 2005 werd er op bescheiden wijze samengewerkt en werd elke stap tot verdere integratie getraineerd, vooral door de PZC. Pas in november 2007 meldde Jansen de redactieraad van de PZC dat BN/De Stem in Zeeuws-Vlaanderen qua omvang, vorm en inhoud gelijk zou worden aan de PZC. Op de vraag of de NMa daarmee kon leven gaf heer Jansen aan dat “er geen reden is om ongerust te zijn. Alle afspraken staan zwart op wit”.
Dat laatste heeft – gelet op de uitspraak van de NMa- toch wel veel weg van een leugen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.