Duurzaam is duur

Zeeland Seaports heeft het ene debacle, de Westerschelde Container Terminal (WCT) nog niet achter zich gelaten of de volgende ramp dient zich al aan. De animator van de Zeeuwse havens, ooit de gangmaker van de regionale economie, gaat in wind. In windenergie om daarmee een impuls te geven – zo zegggen ze – aan een duurzame Zeeuwse haveneconomie. Het is niet voor het eerst dat ZSP speelt met het woordje duurzaam. Nee, ook op het vlak van de biobrandstoffen entameert ZSP al geruime tijd zeer succesvolle initiatieven, maar niet heus. En nu gaat ZSP samen met Delta Energy, Heerema Vlissingen, Verbrugge Zeeland Terminals, Zeeuwind en de ZMF gezamenlijk een groot windmolenpark op de Noordzee bouwen.

Alle directies ondertekenen vrijdag 16 juli een intentieverklaring. Daarin staat dat het consortium wil werken aan ‘het verkennen en ontwikkelen van een offshore windturbinepark in het windgebied Zeeuwse kust/Borssele’. Dat is de plek die door het kabinet is aangewezen als zoekgebied voor een windmolenpark met honderden molens.
Het initiatief voor het consortium is genomen door de Zeeuwse Milieufederatie.
Dat laatste is niet zo opmerkelijk, maar geeft overigens wel aan dat de ZMF bij het Zeeuwse grootkapitaal weer een gewaardeerde gesprekspartners is. Een zakenpartner zelfs. Het moet niet gekker worden, straks gaat de ZMF ook mee in de kweek van vis aan land (waar pa Peijs zich mee bezig houdt), en waarmee de visserijsector in Zeeland definitief om zeep geholpen kan worden. Vervolgens zal de ZMF met plannen komen om oesters en mosselen op alternatieve wijze te kweken (in emmertjes wellicht) en kan de schelpdiersector een finale knauw krijgen. Als de milieujongens in zaken gaan mogen de traditionele sectoren op hun hoede zijn.
Maar goed, waarom moet de ZMF dat consortium trekken. Simpelweg om de idealen van groen te kunnen realiseren. Duurzame energie, dat wel, uit wind en nog wel ver op zee, zodat het toch al zo ontsierde Zeeuwse landschap niet nog verder verknald wordt met tientallen torenhoge turbines.
De Zeeuwen, die toch al een aardige energierekening betalen omdat ze Delta nog altijd zien als een Zeeuws bedrijf, moeten wel in de smiezen hebben dat dit ZMF-initiatief – dat grote windmolenpark in zee bij Westkapelle, hen in eerste instantie hoegenaamd niets gaat opleveren. Per Zeeuws gezin gaat dit windpark jaarlijks zo’n 800 euro kosten. Goedkopere stroom zullen die molens niet leveren, want tegen de tijd dat ze voldoende stroom gegenereerd hebben om de subsidie mee te compenseren zijn ze wellicht afgeschreven.
De enige bedrijven die voordeel hebben aan het park zijn die bedrijven die direct-of indirect met de offshore-industrie van doen hebben. Die halen wat orders, wat werk binnen, vooral in de periode van de bouw.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.