Rekening

‘Bezuinigen alleen is niet het juiste antwoord op de crisis. Wel is de noodzaak om te bezuinigen een kans om hervormingen te realiseren die nodig zijn voor een duurzame samenleving en een internationaal concurrerende economie.Dat stellen de de Raad voor het Landelijk Gebied, de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de VROM-raad in een gezamenlijk advies dat maandag is aangeboden aan het demissionair kabinet.De instellingen doen verschillende aanbevelingen, op het gebied van onder meer bereikbaarheid, energie, de kwaliteit van de leefomgeving en de woningmarkt. ‘Op dit moment het systeem van hypotheekrenteaftrek ingrijpend wijzigen zal de woningmarkt tot stilstand brengen en averechts werken’, aldus de raden over de woningmarkt.’ Republic meldt dit op zijn website.
De eerste regel is opvallend, vanwege dat woordje “alleen”.
Bezuinigen is dus niet het juiste antwoord op de crisis.
Internationale economen, vooral van linkse origine, roepen dat al tijden. Zij verwachten dat – nu de overheden in de Westerse landen kapitalen hebben uitgetrokken om bedrijven en het bankwezen te redden en die publieke middelen niet een-twee-drie terugkomen in de staatsgeldruiven – het gewone volk de rekening voor deze opratie voor de kiezen zal krijgen. Het gewone volk, dat zijn de kleine luiden de mensen met baan, de mensen zonder baan en de mensen die hun baan nog dreigen te verliezen,dat zijn de neringdoenden die geconfronteerd zijn met minder bestedingen en oplopende lasten en kosten, dat zijn de mensen bij dienstverlenende instellingen die deels of grotendeels van overheidssubsidies afhankelijk zijn en nu tegen behoorlijke bezuinigingen aanlopen.
Het gewone volk zal de gepeperde rekening van de crisis voorgeschoteld krijgen en hopelijk groeit daarover bij onze kabinetsmakers langzaam maar zeker het besef.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.