CDA = schimmelinfectie

Zeeuws-Vlaamse VlagDow Chemical had er in de jaren ’70 en ’80 een handje van om zijn invloed in een regio te doen gelden via zijn personeel. Het concern had in die jaren een verre van goede reputatie en om het imago wat te verbeteren zette Dow zijn personeel daarvoor in. Hoe ging dat dan. eigenlijk vrij simpel. Dow-medewerkers werden politiek en maatschappelijk actief en kwamen na verkiezingen in de raden, dorpsraden, verenigingen en instellingsbesturen terecht. Vervolgens strooide Dow rijkelijk met subsidies (aan de clubs waar die Dowpikken – zo werden ze genoemd – zitting hadden. Het gevolg was dat het Amerikaanse denken overal ontkiemde en Dow – van Amerikaanse imperialist (negatief) verwerd tot de grootste werkgever in de regio (positief). De strategie van de schimmel (infecteer alles ) was gelukt.
Momenteel is de meest voorkomende schimmelinfectie het CDA. Heel Nederland heeft er last van. Vertegenwoordigers van deze kwaal zitten overal. En dan mogen ze onder aanvoering van vriend Jan Peter de laatste verkiezingen verloren hebben; effect heeft ’t amper. Naar buiten toe doen ze – bij monde van Maxime Verhagen – voorkomen of ze een les in bescheidenheid hebben gehad, maar dat is een gotspe. Het CDA is het centrum van de macht en dat blijft ’t. Rutte en Cohen ten spijt.
Naar binnen toe doet het CDA of ze – Koppejan twitterde er onlangs over – zoekende zijn naar een nieuwe christelijke identiteit, maar dat is een zoektocht die slechts alleen nog telt voor de waarlijke christenbroeders en die zijn nog amper bij het deze club te vinden.
Het CDA is de groene schimmel van de hedendaagse samenleving. Ik zei het enkele maanden geleden eens bij een verkiezingsbijeenkomst en de christendemocraten in mijn nabijheid schrokken ervan. Is het zo erg? Ja, zo erg is het. Het CDA is een ziekte die ongemerkt epidemische vormne aanneemt. Wie oplet ziet hoe de groene schimmel voortwoekert. Vooral in Zeeland. In het provinciehuis is het Van Beveren, Van Waveren en Peijs (de grootmoeder van de Christen-democratie) die bepalen hoe de hazen lopen, bij het waterschap Zeeuwse Eilanden is inmiddels Toine Poppelaars (tot PZC tot meest gewilde buurman gebombardeerd) geparachuteerd en in de gemeente hebben de CDA’ers – ondanks verliezen her en der – mooi hun plekjes ingenomen. In Hulst en Sluis kwamen ze zelfs terug in het dagelijks bestuur. En hebt U wel eens voor een aardigheid gekeken naar de samenstelling van schoolbesturen en – directies, jawel hoor CDA’ers (zelfs bij openbare scholen en ROC’s. Of de raden van toezicht en bestuur van sociaal-maatschappelijke instellingen. Ze zijn prima vertegenwoordigd. En praat aub niet over standsorganisaties en bonden, want daar zitten ze ook. Havenschap Zeeland Seaports benoemde vorige week een plaatsvervangend directeur en wie mag dat dan wel wezen. David Moolenburg uit Middelburg, tot voor kort een zeer matige voorlichter, maar ja kortelings ook kandidaat voor het CDA voor DE Kamer. En vergeet ook ons nutsbedrijf Delta niet. Ook hier kleurt de vloer CDA-groen.
Schimmelinfecties zijn voor de mens meestal niet dodelijk, hooguit lastig, vervelend. Punt is alleen dat ze moeilijk te bestrijden vallen. Schimmeldodende middelen zijn er wel, veel zelfs, maar de woekerende sporen en gisten blijken ook vaak immuun.
Zo is het ook met de Candida Democratia Appelaria.
Ze is overal, hoogstbesmettelijk en irritant, maar je krijgt ze niet weg.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op CDA = schimmelinfectie

  1. Stan de Bakker schreef:

    Meesterlijk, scherp, to the point en volledig correct, deze omschrijving! Want het is vlees noch vis, als ze “ja” zeggen, doen ze achter je rug toch “nee”. (voorbeelden zat!) Maar de werkelijke waarheid is dat deze partij geinfiltreerd is door opportunisten die op deze manier overal hun slag slaan waardoor de partij verworden is tot wat ze is, of is het net andersom: heeft deze partij dan zelf een dermate aard en inborst waardoor bepaalde elementen zich hierbij als een vis in het water voelen en is daarmee het vermogen tot introspectie tot bijkans nul gereduceerd? Wordt het dan geen tijd voor het CDA om een extern, neutraal advies te vragen om het te zuiveren van al deze kwalijke attributen die de naam verzieken? Maar dat is aan het CDA zelf…

Reacties zijn gesloten.