Musketiers

“Weet je, ik denk niet dat je het CDA met een schimmel moet vergelijken”, zei een goede vriend tegen me. “Natuurlijk is het wel zo dat CDA’ers overal te vinden zijn en doen alsof ze de wereld bezitten, maar dat is hen meegegeven; dat is dat rentmeesterschap van ze. Maar nogmaals schimmel nee, het zijn musketiers, die CDA’ers, musketiers…”
“Musketiers?”, vroeg ik.
“Ja”, was zijn antwoord. dat werd vervolgd door een verhandeling over laat-middeleeuwse krijgskunst, die ik U niet wil onthouden.
De musket, de donderbus, was het eerste vuurwapen dat in de Europese krijgsgeschiedenis werd gebruikt. Makkelijk ging dat niet, het zware wapen moest geladen worden met een dot buskruit en een kogel en had amper bereik. Bovendien duurde het erg lang om de musket schietklaar te krijgen. Pijl en boog waren tot in de 18de eeuw veel doeltreffender en handzamer, maar goed.
Een musket zonder buskruit was waardeloos en voor dat buskruit was veel salpeter nodig. Salpeter werd gewonnen uit gekristalliseerde mestresten uit veestallen. Salpetermannetjes hobbelden heel Europa af om voor de legers stallen af te schrapen, mestkristallen, salpeter te winnen. Was dat gebeurd, dan konden de musketiers aan de slag. In alle oorlogen van 1400 tot 1800 vielen niet veel slachtoffers doordat ze direct door loden kogels waren getroffen. Nee, dat niet, maar werden mensen geraakt door kogeltjes die door met mestsalpeter verzadigde lopen waren afgeschoten, dan liepen ze het risico alsnog op termijn te sterven aan allerhande (dier) ziekten of infecties. Gingen ze alsnog dood aan mond-en klauwzeer of Gekke Koeienziekte…
En zo is het ook met die CDA’ers, zei mijn geleerde vriend, ze zijn zelden direct dodelijk, maar ze infecteren uiteindelijk alles.
Aii…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.