Cadzand-Bad kan wat…

               

Ik  ben benieuwd of de West-Zeeuws-Vlamingen de twijfels over de haalbaarheid van het plan Cavelot in Cadzand durven laten varen nu projectontwikkelaar Arcus, samen met de toekomstige exploitant van het nieuwe park Noordzee Residence Cadzand-Bad – de nieuwe naam voor Cavelot – , het voorbije weekeind begonnen zijn met de verkoop van de recreatiewoningen in het plangebied. Vierhonderdvijftig moeten er uiteindelijk komen en zo’n 2/3 van de kavels werden de voorbije dagen in de verkoop gedaan. Binnen enkele uren waren er vrijdagavond dertig verkocht. Goedkopere en duurdere woningen (prijzen gaan van 235.000 euro tot ruim acht ton). Elk uur klonk er in de feest/verkooptent op het terrein wel een paar keer een belletje ten teken dat er weer een nieuwe eigenaar zich had aangediend. Zaterdag en zondag gebeurde dat eveneens op gezette tijden. Projectontwikkelaars en Roompotmanagers liepen tussen hun klantenpotentieel met een brede smile op het gezicht en namen ruim de tijd voor  een babbeltje, een hapje en een drankje.  Uiteindelijk stopte de teller voor de verkoop zondagavond ruim boven de honderd. Een kwart van het totaal.  

Tevredenheid was er ook bij de ontwikkelaars dat er nu eindelijk – na dertien jaar praten – op het enorme terrein aan de Lange Strinkweg net buiten Cadzand-Bad iets gebeuren gaat. Dat iets moet niet al te lichtelijk worden opgevat. Als de residence zijn definitieve omvang bereikt staan er 450 recreatiewoningen in een parkachtig duinlandschap compleet met een grote waterpartij en diverse nieuwe voorzieningen (zwembad, restaurant, winkels, sportaccommodaties). Een compleet nieuw dorp verrijst -als dit jaar met de feitelijke bouw kan worden begonnen – naast het oude, wat verpieterde – Cadzand-Bad.

Als alles meezit zal dit project kunnen werken als een vliegwiel voor andere projecten die in voorbereiding zijn of tegen het moment van bouw aanzitten. Het appartementencomplex Duinhof (van de Poel en Compagnie ’t Zoute) ligt goed in de markt en heeft de helft van de te bouwen appartementen reeds aan de man gebracht. Het startsein voor de bouw is op handen. Verschillende hoteliers in Cadzand hebben hun plannen panklaar, andere ondernemers overwegen stappen te maken, een investeerdersgroep is de mogelijkheden van een jachthaven aan het onderzoeken en maakt stilaan progressie, Sergio Herman heeft met zijn brasserie Pure C Cadzand in amper een paar maanden een publiekstrekker gegeven. Campinghouders willen ook mee in de vaart der veranderingen; Kortom; Cadzand-Bad lijkt – een beetje laat maar toch – de 21e eeuw in te rollen.

De vraag is hoe lang de non-ondernemers – de lieden die tijdenlang planontwikkelingen hebben tegengehouden, hebben gefrustreerd – door zullen gaan met hun nihilistisch campagnes. Cadzand-Bad kan nu een sprong vooruit maken. Het zou rampzalig zijn als dat in dit stadium onmogelijk wordt gemaakt…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

11 reacties op Cadzand-Bad kan wat…

 1. Kerzantenaar schreef:

  Beste Grem,

  Ik denk dat je met je conclusie over non-ondernemers niet helemaal juist zit. Het is goed dat Cadzand-Bad vooruit gaat, want het is hard nodig. De bouw van appartementen alleen zie ik niet zitten, er moeten ook (bijvoorbeeld) horeca-gelegenheden in Cadzand-Bad komen. Een voorwaarde hiervan zou moeten zijn dat de horecazaken niet alleen tijdens het hoogseizoen geopend zouden moeten zijn, maar ook in de ‘stille’ winter.

  De bouw van appartementen tegenover Joy vind ik geen goed signaal, straks verliezen wij ‘onze’ Joy voor toeristen (want dat zijn het) die enkel in de zomer in Cadzand zijn. Zijn ze er ook in de winter? Vast niet. Maar wij, de Kerzantenaren wel.

  • Gremberghe schreef:

   Waarde Kerzantenaar,
   Mijn opmerking over de non-ondernemers richt zich niet tegen de exploitant/eigenaar van Joy, integendeel. Maar in zijn algemeenheid tegen die mensen die de voorbije jaren niet hebben beseft dat Cadzand aan een echte upgrade toe is. Verschillende plannen, zoals genoemd, kunnen daar een bijdrage aan leveren en vast niet – dat besef ik ook – allemaal. Overigens voorzie ik dat in de toekomst – zeker met Cavelot – het aantal verblijfsrecreanten dat Cadzand buiten het seizoen aan doet fors zal stijgen. De noodzaak voor meer, maar vooral betere horeca, zal zich dan ook nog doen gelden.

   met groet
   C. van Gremberghe

 2. Gremberghe schreef:

  Ron de Kort // juli 25, 2010 bij 18:19 | Beantwoorden (Bewerken)

  Conny, ik vind dat je (weer) helemaal gelijk hebt. 20 jaar geleden hebben wij ook zelf ondervonden dat vakantieverblijven in Cadzand-bad dringend toe waren aan modernisering. En dat zal met het verstrijken der jaren zeker nog schrijnender zijn geworden. Een gouden streek, maar dan moeten zeker de accomodaties van deze tijd zijn.
  Ron de Kort

 3. Tom schreef:

  Als het om het plan Cavelot an sich gaat ben ik het wel met je eens, het is een mooi plan en zal zeker voor de broodnodige seizoensverlenging zorgen in Cadzand-Bad. Het strand trekt immers het hele jaar door mensen. Er zijn ook best wel wat kanttekeningen als het om dit plan gaat, het plan ligt achter een dijk en is dus ruimtelijk niet echt onderdeel van het dorp, het zorgt er niet voor dat er gesaneerd wordt onder de inmiddels vele verpauperde appartementen en recreatiewoningen in Cadzand-Bad, ik vind de beeldkwaliteit om te janken zo onorigineel en op de luchtfoto is duidelijk te zien dat het qua schaal niet geheel proportioneel is met de rest van het dorp.
  Ik mis wel het grotere geheel in je verhaal. Behalve Cavelot komen er ook nog eens een enorm aantal appartementen bij in Cadzand-Bad. De vraag is of hier markt voor is? Cavelot is daarnaast ook nog eens het eerste park van werkelijk een recreatiewoningen tsunami die onze Zeeuws-Vlaamse kust gaat overspoelen. Ik meen iets van ruim 1500 woningen in totaal. En niet 1 van deze recreatiewoningen vervangt een verouderd exemplaar. Het is allemaal bovenop het bestaande aanbod, de rotte kiezen worden daardoor niet aangepakt, het vraagt veel ruimte en daar mogen op zijn minst vraagtekens bij gesteld worden.

  • Gremberghe schreef:

   Tom, ik heb me vooralsnog beperkt tot Cavelot, omdat ik van mening ben dat dit project gezien mag worden als het vliegwiel voor andere activiteiten die Cadzand-Bad weer de status van badplaats moet geven, die het ooit had. De voorbije jaren is door de recreatiesector op bv Schouwen Duiveland ruim veertig miljoen euro geïnvesteerd in modernisering. In West-Zeeuws-Vlaanderen in dezelfde periode nog geen tiende van dat kapitaal. Wel ging er meer dan 12 miljoen aan publieke middelen zitten in het opknappen van bv Breskens. Voor West-Zeeuws-Vlaanderen liggen nu tal van plannen panklaar, gereed om uit te voeren, maar of ze allemaal op de rol komen moet nog worden afgewacht. Dat het niet om vervanging zo gaan is slechts ten dele waar. Op de campings moeten chaletjes en stacaravans wijken voor steen. De overige parken zijn nieuw, omdat Zeeuws-Vlaanderen ivg met andere Zeeuwse regio’s wel geconfronteerd werd met een groeiende vraag, maar geen aanbod. Het ruimtebeslag van de parken heeft voor de gemeenschap een groot bijkomend voordeel, van elke verkochte woning gaat een deel in een fonds waarmee de publieke ruimte (Cadzand dus) wordt opgeknapt, cq verfraaid. Ook daar lees je nooit wat over, maar het gaat hierbij om vele miljoenen euro’s. Ik deel wel je zorgen over de mogelijke wildgroei aan appartementen in Cadzand, nu iedereen op de nieuwe golf denkt mee te kunnen liften…

   • Tom schreef:

    In totaal komen er 5 nieuwe bungalowparken in west Zeeuws-Vlaanderen. Cavelot, 3 bij Nieuwvliet en in Waterdunen. Dit staat dus helemaal los van het vervangen van stacaravans voor stenen woningen. Als je deze herstructureringen mee gaat rekenen, dan worden er denk ik wel een kleine 2000 nieuwe recreatiewoningen gebouwd aan onze kust.
    Op deze site is wel eens de vergelijking met Blauwe Stad en Perkpolder gemaakt. Ik vind nog steeds dat deze vergelijking nergens op slaat en ik vind Perkpolder 100x meer kwaliteit en authenticiteit uitstralen dan Blauwe Stad. Maar wat we uit Blauwe Stad kunnen leren is dat bestuurders vaak de meest optimistische en dus niet altijd de meest realistische uitgangspunten hanteren wanneer het gaat om nieuwbouwprojecten. Ik ben bang dat de minimaal 1500 nieuwe recreatiewoningen en de honderden extra appartementen niet geheel in overeenstemming zijn met de vraag. Het was al anders geweest wanneer er ook honderden verouderde appartementen en recreatiewoningen werden gesloopt.

    • Gremberghe schreef:

     Bij Nieuwvliet komt er slechts een park bij, de overige twee die je aanvoert zijn – zoals de Roompot het duidt – revitaliseringsprojecten. En Tom, je kunt vinden van Perkpolder wat je wilt, maar als ik mijn oor te luister leg bij nota bene direct betrokkenen, dan vrees ik het ergste, omdat hardop getwijfeld wordt aan de haalbaarheid.

     • Tom schreef:

      Bij Nieuwvliet is ruimte voor 2 gloednieuwe parken en 1 is idd. een revitalisering. Overigens ben ik met het meeste wat je zegt eens hoor. Maar doordat er de afgelopen tientallen jaren weinig tot niks is gebeurd, komen al die prachtige plannen nu allemaal ongeveer gelijk op de markt en daar schuilt wel een ‘Blauwe Stad-achtig’ gevaar in.
      Ik verwacht om eerlijk te zijn ook niet dat Plan Perkpolder vlot zal gaan lopen (op de golfbaan na), maar zelfs met veel vertraging is en blijft het een uniek en vernieuwend plan en dat kan je van Cavelot niet zeggen. Cavelot heeft uiteraard wel als voordeel dat door veel mensen de locatie mooier gevonden zal worden. Toch bewijzen de Terneuzense scheldeflats al tientallen jaren dat er een markt is voor wonen met uitzicht over de Westerschelde.
      Ondanks de recreatiewoningen en -appartementen tsunami in west Zeeuws-Vlaanderen en de terecht forse bijdragen die de ontwikkelaars moeten leveren aan een fonds, vind ik het jammer dat de gemeente Sluis kiest om die miljoenen uitsluitend te investeren in de openbare ruimte en niet in bijv. een toekomstig jachthaventje in Cadzand-Bad. Een gemiste kans, want als je het hebt over gezelligheid en grandeur, dan zal zo’n jachthaven daar meer aan bijdragen dan een mooie lantaarnpaal en een designbankje. Sluis had op zijn minst van Breskens kunnen leren dat miljoeneninvesteringen in de openbare ruimte niet direct leiden tot grandeur.

     • Gremberghe schreef:

      De jachthaven Cadzand hoort onder het begrip publieke ruimte. De initiatiefnemers zijn volop in gesprek met het investeringsfonds, neem dat maar van mij aan. Van een gemiste kans is zeker (nog) geen sprake.

 4. Meine Veldman schreef:

  Cadzand en zijn omgeving is prachtig! Het is goed dat er eindelijk iets gaat gebeuren en dat Cadzand Bad met zijn tijd mee gaat!
  Nu nog een mooi paviljoen op het strand zodat er meer te kiezen valt. Kijk bijvoorbeeld bij http://www.deiningcastricum.nl/

  Hartelijke groet,

  Meine Veldman de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in Cadzand

Reacties zijn gesloten.