Zwembadoorlog

Als het college van B en W van Hulst vasthoudt aan de reeks met voorgestelde bezuinigingen (nog los van de verhoging van alle gemeentelijke belastingen) dan barst net als vorig jaar in Sluis een kleine zwembadoorlog los.
Want net als vorige zomer in Sluis, toen het dagelijks gemeentebestuur daar de sluiting van het bad in Aardenburg in een reeks bezuinigingsopties had opgenomen, doet Hulst dat nu ook voor het zwembad in Kloosterzande.
Sluiting van dat bad levert de gemeente op jaarbasis een besparing op van 100.000 euro. Het verschil is echter dat het openluchtzwembad in Kloosterzande, in tegenstelling tot de Aardenburgse voorziening, in goede staat verkeerd. Voor de herindeling nog volledig is gerenoveerd en gemoderniseerd, verwarmd is en jaarlijks meer dan 25.000 bezoekers trekt (meer dan het dubbele in Aardenburg, waarvan de 12.000 bezoekers ook nog eens 9000 de Belgische nationaliteit hebben). In Aardenburg hield dus in feite de gemeente Sluis een voorziening open ten faveure van bewoners van Belgische buurgemeenten. Enfin, na demonstraties van de Aardenburgse bevolking werd de voorgenomen sluiting voorkomen en het bad overgedragen in het beheer van een stichting, die inmiddels ook de nodige reuring achter de rug heeft en vorige week zijn voorzitter Jan de Ridder deed vertrekken.
Als het college van Hulst de voorgestelde bezuiniging denkt te kunnen inboeken, dan schat ik in dat dit mis gaat lopen. Temeer, omdat Hulst geen andere openlucht zwemvoorzieningen meer kent. Dat is in buurgemeente Terneuzen met vijf baden en de Braakman, wezenlijk anders.
Bij de sluiting van het oude Hulster bad, jaren geleden, klonk geen beetje gesputter. Het bad week voor een woonwijkje. Een sluiting van het bad in Kloosterzande zou – zo schat ik in – absoluut niet door de bevolking gepruimd worden.
De suggestie zal dan ook vooralsnog een suggestie blijven.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.