Janus

Jean Paul Hageman, raadslid in Hulst voor Groot Hontenisse en statenlid voor de Partij voor Zeeland, Zeeuw en Zeeuws-Vlaming als het er op aankomt, fervent duivenmelker en liefhebber van gevogelte is de Zeeuwse Janus bij uitstek. Hij is voor om tegen te zijn, tegen om voor te zijn en hij weet zo goed te zwijgen op momenten dat-ie eigenlijk moet spreken.
De voorbije week hoorde je ‘m niet. Niet in de staten, waar GS aankondigden in hoog tempo door te zullen gaan met het plan Perkpolder (ontpoldering van 68 hectare, aanleg nieuw dorp op veerplein, jachthaven, golfterrein en recreatiepark met meer dan 200 bungalows) en de grondeigenaren en pachters middels onteigenen van de benodigde gronden te jagen.
De gemeente Hulst moest dan wel, om voorgaande mogelijk te maken, een coordinatiebesluit nemen, waardoor bewoners van het gebied in een verlost zouden worden van hun inspraakmogelijkheden en de gemeente Hulst van enige zeggenschap in het hele project. Hoewel de oppositie niet zozeer tegen het bundelen van allerhande procedures was – de coordinatie op zich – wensten de oppositiepartijen neit nu een beslissing te nemen, omdat met grondeigenaren en pachters nog geen overstemming was bereikt over vrijiwillige grondtransacties en ja, politiek Hulst had luttele tijd geleden in een motie zich uitgesproken voor vrijiwillige grondverwerving.
Dat het CDA die motie al weer vergeten was is tekenend hoe deze politieke partij lokaal, provinciaal en nationaal in het ontpolderingsdossier staat. Doen alsof men tegen is, maar op het laatste moment meestemmen. De PvdA in Hulst conformeert zich aan de bende van vijf in Middelburg, de statenfractie zonder electorale achterban en Groot Hontenisse, de club van het anti-ontpolderingskopstuk Hageman, die vindt het plan Perkpolder klaarblijkelijk prima, loopt er het hardst voor, inclusief de tientallen hectares verloren polderland benoorden Walsoorden. En JP, die hoor je nie, de Janus van Vogelwaarde vroeg tijdens de roerige gemeenteraadsvergadering alleen aan burgemeester Mulder of hij nog wel met zijn duiven mocht spelen. Dat dit zijn integriteit niet zou aantasten…En hij meende het nog ook…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Janus

 1. Stan de Bakker schreef:

  Even een verduidelijking van het begrip Janus oftewel een Januskop: Dat is iemand die van voren JA knikt, en tegelijkertijd van achter NEE. Je moet het maar kunnen….

 2. Ron schreef:

  Artikel raakt kant noch wal. Had van een goed ingevoerd journalist beter verwacht, maar sinds kort is alles wel erg (PVV-)gekleurd

  • gremberghe schreef:

   Ja Ron, het is altijd moeilijk om met kritiek om te gaan. Zeker als die onweerlegbaar is. Als jij kunt aantonen dat Hageman wel een toonbeeld van consequent handelen en denken is, krijg je van mij alle ruimte voor tekst en uitleg.

Reacties zijn gesloten.