Waterdunen en Perkpolder

Onder het nieuwe Van Waverenregime zal deze blogbijdrage of een bericht dat er op lijkt nooit verschijnen om Omroep Zeeland. Dat is zeker, want alles wat het provinciebestuur straks niet gevallig acht zal door de censor worden weggekegeld. Er verschijnen alleen nog berichten en items die passen langs Harry’s lat, met zoals hij deze week zei “de evangelische boodschap als grondslag en passend binnen onze waarden en normen..”
Oh, excuus, de gedeputeerde zei dit niet tijdens het mediadebat in Middelburg, maar tijdens een krimpbijeenkomst van het CDA in Zeeuws-Vlaanderen. Het ging over krimp, over ontvolking en over gemeentendie hun woningbouwplannen moesten matigen en ook eens moesten denken aan sloop, aan rigoreus slopen.
Dat was halverwege de week en op de valreep van diezelfde week nam een meerderheid van de Zeeuwse Staten het besluit om verder te gaan met twee omstreden projecten. Waterdunen en Perkpolder.
Om even met dat laatste te beginnen. Perkpolder gaat in principe om twee gevoelige zaken. Een stuk ontpolderen (ruim 60 hectare oostelijk van de oude veerhaven) en twee de bouw van een nieuw dorp, een vakantiepark, een jachthaven en een golfbaan. Met die laatste drie planonderdelen heb ik niet zo’n moeite, maar ik denk de markt wel. En bovendien blijf ik van mening dat provincie en de gemeente Hulst samen met de ondernemers uit de regio voor betere alternatieven (met maatschappelijk draagvlak) hadden kunnen zorgen. Maar goed, soit.
Wat ik zo raar vind is dat nieuwe dorp, het terpdorp Perkpolder met zo’n 250 woningen.
Wie gaat er nu in een regio die knarst van de krimp, die over twintig jaar met een ware ontvolking te maken heeft een nieuw dorp bouwen in, wat ik toch beschouw als, een uithoekvan de streek.
De man die zich daar zo sterk voor maakt is nota bene dezelfde die overal – en deze week ook in Sluiskil – dat er keuzes gemaakt moeten worden. Dat mensen in Zeeuws-Vlaanderen – vanwege de krimp – rekening moet houden met een evengrote krimp van voorzieningen. Die man, krimpgedeputeerde Harry van Waveren, schrijft de nieuwbouw van een dorp straks op zijn conto.
Een dorp van niemand voor niemand. Eigenlijk is het op voorhand al een ghost-town.
Nu is het overigens de vraag of er daadwerkelijk ooit bij de Perk gebouwd gaat worden. In tegenstelling tot het andere omstreden project Waterdunen dus kan Perkpolder niet echt steunen op een goede sterke marktpartij. AM Wonen zag wel iets in het project, maar is inmiddels opgenomen in de grote Heijmans-groep die met het oog op de economische crisis ook niet echt zit te wachten op onrendabele projecten.
Waterdunen kan met de Molecatengroep (die 45 miljoen in Waterdunen wil stoppen voor een hotel, camping en bungalowpark) wel bogen op een participant van omvang. Dat en het feit dat het project gekoppeld is aan Zwakke Schakels, het nationale dijkversterkingsprogramma, doet de haalbaarheidsgraad van het hele project rap stijgen. Dat moet er overigens wel de benodigde grond verworven worden en dat zal nog een lastige zaak worden. Neemt niet weg dat Waterdunen in potentie de streek meer te bieden heeft dan het utopische nieuwe Perkpolder. Tenzij er in Waterdunen snel ook nog een nieuw dorp gepland wordt, Hoog-Groede of zo. Je weet het met Harry maar nooit. Alhoewel, dat laatste heb ik niet gezegd, alleen gedacht…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Waterdunen en Perkpolder

 1. Tom schreef:

  Wat ik heel typisch vind is dat niemand in de gemeente Hulst net zo kritisch is over de buiten proportionele uitbreidingsplannen van Kloosterzande dorp, over het bouwplan op de hockeyvelden met te dure 2^1 kap woningen waar de afgelopen jaren nauwelijks vraag naar was, over dat megalomane appartementengebouw op de plek van het oude postkantoor dat niet alleen lelijk is maar ook de binnenstad aantast, dat moderne gebouw aan de Bierkaai waar nog geen invulling voor is. Nee, wat doen we, we praten lekker met de volkse wind mee en richten onze pijlen op Plan Perkpolder. Van alle hier genoemde plannen het plan met de meeste kwaliteit, de meest unieke locatie en een plan dat zijn gelijke niet kent in Nederland en misschien zelfs ver daarbuiten.

  Als er straks 50 woningen te koop staan in Kloosterzande, dan kunnen we dat lekker op Plan Perkpolder steken. Niet op de uitbreiding op het terrein van Bas Rijk, of IZV. Zelfs al zijn er 50 Klooriaanse gezinnen van Groenendijk naar Bas Rijk verhuist, dan nog schuiven we het vrolijk af op Perkpolder. De hoogste bomen vangen nou eenmaal het meeste wind.

  Krimp biedt kansen voor kwaliteit zegt iedereen. Behalve op de Scheldewerf in Vlissingen wordt er in onze provincie geen tweede woningbouwproject ontwikkeld met zo’n uniek karakter. Te duur voor Zeeuws-Vlamingen? Al eens door een gemiddelde nieuwbouwwijk in onze regio gereden de laatste jaren en gezien wat voor villa’s daar staan? Bovendien geloof ik heel sterk dat mensen van buiten de regio wel naar Perkpolder willen komen, maar niet naar Bas Rijk.

  Ik zal zelf meteen de afgezaagde vergelijking met de Blauwe Stad maar maken. Allereerst is dat project 6x zo groot en je kan daar wonen aan een plas stilstaand water (gaap), in Perkpolder aan de machtige brede Westerschelde. Iedereen die dit verschil niet kan of wil zien heeft oogkleppen op en wil niet eens zien dat Perkpolder een uniek project is. Met zulke mensen is het moeilijk discussiëren. Het zijn dezelfde mensen die overigens zeiken wanneer er niks zou gebeuren. Zum kotzen!!

  Als Perkpolder geen succes wordt, dan heeft dat te maken omdat de mensen van buitenaf denken dat hier alleen maar azijnpissers wonen.

Reacties zijn gesloten.