Ontvolkingspijn

Als we krimpgedeputeerde Harry van Waveren mogen geloven staat Zeeland in de nabije toekomst nog wat te wachten. Een verregaande vergrijzing, een oplopende ontgroening en een sterk krimpend actief deel van de bevolking; ergo Zeeland wordt wat het eigenlijk al is; een provincie waar niets meer gebeurt dan alleen het verstrijken der tijd. Zeeuws-Vlaanderen krijgt het eerst (in tijd) met de zwaarste klappen te maken. Het inwonertal van de streek gevangen tussen Belgenland en Schelde, nu een krappe 107.000 zielen keldert binnen twintig jaar met circa 7300 mensen. Hulst zal nog even een beetje groeien, maar met name Sluis en Terneuzen zullen de ontvolkingspijn nadrukkelijk gaan voelen.
De gemeenten zullen eens goed moeten gaan nadenken wat ze met hun woningbouwprogramma’s gaan doen, want naast nieuwbouw vraagt de toekomstige plan evenzeer om sloop. De gemeenten zullen ook eens goed moeten gaan nadenken over het voorzieningenniveau en de faciliteiten. Heeft Met name Zeeuws-Vlaanderen wel zoveel voetbalverenigingen nodig en zou het niet beter zijn dat – het idee komt van de gedeputeerde niet van mij – Hoek en Sluiskil (in mijn ogen water en vuur, zondag en zaterdag katholiek en protestant) samen zouden gaan, eventueel met Spui erbij.
En scholen? Moet elke kern wel een school hebben, moet er in Zuidzande nog een nieuwe gebouwd worden, notabene in een plaatsje twee kilometer van een dragende kern.
Ik moet ze het nageven. Christen-democratisch Zeeuws-Vlaanderen durfde er deze week over te discussiëren en dat is al heel wat, maar echt veel echte oplossingen, echt veel echte kansen (want in de ogen van de positivo’s biedt krimp kansen) konden de CDA ‘ers onder elkaar ook niet benoemen. Als er scholen worden opgedoekt, dan wil staatsssecretaris Bijleveld schoolbusjes laten rijden. Nou mooie oplossing. Die overigens wellicht niet eens nodig is. In Ossenisse is al jaren geen school en verzorgen ouders onderling het vervoer van hun kroost naar de scholen in Kloosterzande, om maar eens wat te noemen.
O ja, en de middelbare scholen, die mogen van ROC-directeur Van der Brugge niet meer met elkaar concurreren, maar moeten in plaats daarvan met elkaar samenwerken.
En samenwerken, dan moet volgens krimpgedeputeerde Van Waveren, ook de gemeenten doen om samen – en niet onder regie van de provincie – oplossingen te bedenken voor de problemen die op de regio afkomen of al gearriveerd zijn.
In Van Waverens redenering zitten twee kritieke punten: 1 Samen. samenwerking in Zeeuws-Vlaanderen is alleen te realiseren als er slechts een gemeente Zeeuws-Vlaanderen bestaat. 2. Oplossingen, voor oplossingen kun je beter chemici inhuren in plaats van bestuurders. Zij hebben daar namelijk verstand van. Van oplossingen bedoel ik. Politici denken teveel aan electoraal gewin, aan wat ze voor de partij kunnen betekenen en te weinig aan het belang van de streek.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.