Tulum in header juli

Tulum is een oude Mayastad in Quintana Roo op het schiereiland Yucatán, in het uiterste oosten van Mexico. De stad ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee in de Riviera Maya en is daarmee een populaire bestemming voor toeristen.
Oorspronkelijk heette de Mayastad Zama, hetgeen stond voor Stad van de Zonsopgang.
De Maya-erfgoed is volledig ommuurd en telt nog verschillende tempels uit diverse tijdsperiodes.
De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 ,maar de bloeiperiode van de stad was van de elfde tot de vijftiende eeuw. Deze stad had destijds een religieuze functie maar werd ook als handelscentrum gebruikt. Zo kwamen hier land- en zeeroutes bij elkaar en werd er waarschijnlijk zelfs handel gedreven met de binnenlanden van het huidige Guatemala via de Río Motagua. Nadat de stad in de zestiende eeuw werd verlaten werden er nog religieuze ceremonies uitgevoerd.Mogelijk was de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Díaz de eerste westerling die de stad (in 1518) bezocht maar pas in de 19e eeuw kwam er archeologische belangstelling voor deze stad.
Tegenwoordig is Tulum opgenomen in de toeristische routes langs de Maya-sites op Yucatan en wordt redelijk druk bezocht, maar van massatoerisme zoals in Chichén Itzá – voor de Amerikanen gemakshalve Chicken Pizza genoemd – is nog geen sprake.
De setting blijft in Tulum voorlopig paradijselijk te mogen worden genoemd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.