Schijt aan de onderwijsautoriteit!

Zomaar een berichtje. De Regionale Opleidingencentra in Zeeland gaan fuseren. De fusie is nodig om het aanbod en de kwaliteit van het middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland in stand te houden. Althans, dat zeggen de directies, die op hun beurt weer de Zeeuwse onderwijsautoriteit (Ed d”Hondt) nablaten, die dat begin dit jaar al in gedachten had.
In 2011 moet het Zeeuws-Vlaams instituut zijn opgegaan in het overkantse en reken er maar op dat dit gebeurt. De huidige directies stellen dat het samengaan nodig is om opleidingen in Zeeland te houden. Ik durf evenwel nu al de voorspelling aan dat er meer opleidingen in Zeeuws-Vlaanderen zullen verdwijnen dan elders.
Ik durf zelfs te voorspellen dat er vanaf 2011 minder leerlingen bezuiden de Westerschelde zullen kiezen voor het middelbaar beroepsonderwijs, omdat ze dan voor een opleiding niet naar Terneuzen maar naar Goes of Vlissingen zullen moeten. En ik durf ook nog te voorspellen dat -wanneer kinderen en hun ouders tot dat soort keuzes gedwongen worden – er zelfs nog Zeeuws-Vlamingen MBO-opleidingen zullen gaan volgen in West-Brabant, omdat de keuzemogelijkheden groter zijn dan in Zeeland.
Zeeuws-Vlaanderen heeft jaren gevochten voor een ROC in verband met de geisoleerde ligging van de streek en de bijzonder band met het Vlaamse achterland. In plaats van dat er nu stemmen opgaan in de trant van “schijt aan de onderwijsautoriteit” hobbelt bestuurlijke en maatschappelijk Zeeuws-Vlaanderen puffend de zomer door.

Lees ook bijdrage 13 maart ROC Weg.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Schijt aan de onderwijsautoriteit!

  1. Tom schreef:

    Laten we hopen dat dit geen waarheid wordt, want als je ook nog het onderwijs uit krimp- en ontgroeningsgebieden gaat weghalen dan is er geen redden meer aan.

Reacties zijn gesloten.