Judaskus

Ik ben erg benieuwd naar wie ‘m gaat geven. De Judaskus, het ultieme bewijs van verraad. Gaat Maxime Verhagen de rol van Iskariot op zich nemen en Jan Peter Balkenende een dezer dagen in een dodelijke omhelzing nemen. Of Piet Hein Donner (hoewel dat is natuurlijk niet zo’n kusser). Kan natuurlijk ook zijn dat het CDA het verraad uit Brabant laat komen, waar de oudere katholieke garde al tijden loopt te morren en dan Gerrit Braks nog even naar Chapel aan de IJssel sturen om de fatale boodschap te verkondigen. Veerman, Bijleveld en kleine Camiel uit Valkenburg. Ze kunnen allemaal een rol spelen in het verraad van de eenzame fietser (als ie maar geen voetballer wordt).
Gister op een goed bezochte CDA-bijeenkomst in de provincie geweest. Zestig volgelingen van JP in een zaaltje. Gedisscussieerd werd er over het fenomeen krimp, de teloorgang van de scholen, het verlies aan voorzieningen, de onevenwichtige woningmarkt, het gebrek aan economische slagkracht. Ik moet zeggen; er werd geconstructief gedacht. De CDA’ers hadden zorg om lief en leed in de streek en toonden aan er iets aan te willen verhelpen. Staatssecretaris Bijleveld had wel 31 miljoen beschikbaar gesteld voor de krimpregio’s. “Ja”, zei ik – door de PZC gebombardeerd tot naamloze toehoorder – , “dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Voor het toekomstbestendig maken van een dorp als Schoondijke is alleen al – zo is berekend – 12 miljoen euro nodig. Wil je in krimpregio’s echt iets bereiken dan heb je vele honderden miljoenen nodig.” Bijleveld knikte bevestigend.
Maar na de discussie -aan de bar – ging het toch vooral over de martelgang van de kromme fietser.
“Hoe halen ze het in hun hoofd om ruim een week voor de verkiezingen de lijsttrekker zo te laten vallen. Als je dat doet, dan wil je helemaal niet winnen, bromde een senior bestuurder. Het was allemaal de schuld van Ton Elias, de oud-journalist, oud-verzekeringsvoorlichter en tegenwoordig VVD-patjepeeër, wist de bewindsvrouwe.
Ook de NOS, de linkse omroep, kreeg een veeg uit de pan. En Rutte kan zeggen wat-ie wil, daar gaat niemand op in, weeklaagde weer iemand anders. Elsevier-columnist Syp Wynia schreef gister luchtig dat het CDA al twijfelt aan Balkenende sinds hij in 2001 partijleider werd, maar dat die twijfel onderdrukt werd zolang JP verkiezingsoverwinningen boekte. Daaraan wordt nu ten stelligste getwijfeld. De voorspellingen, de prognoses en peilingen zijn verre van gunstig.
Nee, ik ben benieuwd naar wie JP uiteindelijk de das omdoet, naar de kusser.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Judaskus

  1. Pingback: PartijPolitiekNieuws.nl

Reacties zijn gesloten.