Grenssyndroom met update

Zeeuws-Vlamingen hebben last van morele paniek en daarom stemmen zo veel op de PVV. Althans dat stelt mensenkenner/antropoloog Herman Tak, die als docent verbonden is aan de Middelburgse Roosevelt Academy. In het Zeeuwse Halfformaat kreeg de wetenschapper alle ruimte om zijn theorie over morele paniek en grenssyndroom uiteen te zetten. Mooie praatjes, leuke aannames.

De PVV deed het goed in katholieke streken, omdat katholieken van oudsher lekker volgzaam zijn. Vroeger luisterden ze naar paus en pastoor, tegenwoordig naar Wilders, zo redeneert Tak. Ze hebben een hang naar leiderschap en dat werkt vrij lang door, gaat Tak in de krant verder. Jaja, maar dat verklaart dan weer niet waarom de PVV het ook goed deed in vrij harde protestantse dorpen en steden, in Tholen, Reimerswaal en Terneuzen. Als Tak de geschiedenis was ingedoken, dan had-ie wellicht tot de slotsom kunnen komen dat bewoners van deze plaatsen en dorpen in de jaren ’30 in grote aantallen hun stem gaven aan de NSB van Mussert. En het is zeker historische bepaald dat ook dit lang doorwerkt (al zijn de mensen van toen al decennia dood).

Had Tak eens verder gekeken naar andere uitslagen in recenter tijd, dan had hij kunnen zien dat de PVV goed gescoord heeft in plaatsen waar veel lokale lijsten zijn. Per definitie groeperingen die opgericht zijn uit ongenoegen met de grote, reguliere landelijke partijen.
De verongelijktheid die Wilders en Co breed uitdraagt appelleert volgens Tak aan de overtuiging van veel Zeeuws-Vlamingen dat zij in vergelijking met de rest van Zeeland worden achtergesteld. Wat de mensenkenner betreft klopt dat laatste ook, vroeger en nu, maar moeten volgens hem de Zeeuws-Vlamingen zichzelf vooral niet te kort doen met die vaststelling en hun blik vooral richten op het zuiden. “De kansen liggen over de grens in samenwerking met Vlaanderen”, weet de geleerde. Echte Zeeuws-Vlamingen ( zie de ae’s in de namen) weten dat uit Vlaanderen weinig heil te verwachten valt. Vaak zijn ze -of hun voorouders – de grens overgeglipt om in het Nederlands gedeelte van Vlaanderen een beter bestaan op te bouwen. De geleerde praat de Middelburgse bestuurders na, die om de buren te gerieven altijd maar de noodzaak tot samenwerking met Vlaanderen blijven propageren. Dat gebeurt al tientallen jaren zo, maar feitelijk heeft dat bestuurlijk streven naar samenwerking de grensregio amper tot niets opgeleverd (Los van de vreet-en zuipfestijnen voor diezelfde bestuurders, want ja in Vlaanderen is het goed toeven). Goed op cultureel gebied is er wat uitwisseling, maar niet meer dan dat. Economisch zijn de grenzen nu grotere hindernissen dan ze ooit waren, vraag het de grensarbeiders die in aantal jaar na jaar afnemen. Tak moet in concreto maar eens aangeven waar Noord-Brabant het op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking beter doet.
En dan hebben we nog het fenomeen van de krimp. Positivo’s spreken dan graag van de kansen die de ontvolking biedt in plaats van de problemen. Dat is mooi, maar het gewoon volk merkt weinig van die kansen. Ziet de werkgelegenheid kelderen , ziet de jeugd wegtrekken, ziet woningen schier onverkoopbaar worden, ziet voorzieningen verdwijnen, ziet de lasten stijgen, ziet het verenigingsleven in de problemen komen, ziet hoe het toltarief van alle tunnels omhoog gaat, hoort hoe er gesproken wordt over sluiting van scholen, van zwembaden, buurthuizen. Merkt dat in heikele politieke discussies zoals de ontpoldering Zeeuws-Vlaanderen alleen in beeld is, terwijl de regio al jaren wacht op betere doorgaande wegen.
En wat doe je dan als dit alles ziet gebeuren, dan stem je niet of je brengt een tegenstem uit. De ene keer op een Goddellijke kale, de andere keer op een tomatenpartij en nu op de Neger van Venlo…
En meester Tak, dan is er absoluut geen sprake van ingebeelde en niet te beredeneren angst, nee dan is er slechts sprake van ontzettende kolere.
En mocht U dat niet door hebben, dan hoeft U alleen wat vergaderingen te bezoeken bijvoorbeeld in het katholieke Hulst of in het gemengde Sluis. Noem het wetenschappelijk onderzoek, noem het wat U wilt. Ik weet wel dat U er wijzer van zal worden…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Grenssyndroom met update

  1. Pingback: Tweets that mention Grenssyndroom « Gremberghe's Blog -- Topsy.com

Reacties zijn gesloten.