Double-dip

Terwijl de politieke kopstukken in Nederland elkaar vliegen afvangen met nu al weer gedateerde cijfers van het Centraal Planbureau kelderen de beurzen verder, staat de euro op de laagste koers in vier jaar, zijn inkopers nationaal en internationaal (tot in China toe) negatief gestemd, duikelen de grondstofprijzen verder naar benee en loopt het percentage werklozen in de EU op tot boven de 10 procent.
Wat links georiënteerde economen reeds een half jaar geleden voorspelden – een depressie in de recessie, een zogenaamd double-dip – lijkt bewaarheid te worden. Het redden van het bankwezen met overheidsmiddelen ontaardt in een fiasco. De overheden zullen hun zelfgeschapen tekorten – doordat er zoveel miljarenden in de banken zijn gestopt – alleen kunnen dekken door bezuinigingen enerzijds en forse lasten verhogingen anderzijds. ABN-voorman zei het deze week al; de gelden die gemoeid zijn geweest met de aankoop van ABN-Amro ziet de Staat niet meer terug.
Hiephiephoera van het kille neoliberalisme!! Stem op Mark Rutte en zijn VVD en zie hoe het voorzieningenniveau in onze welvaartstaat teloorgaat. Stem op de sociaal-democraten en reken er op dat lastendruk de komende jaren alleen maar zal toenemen om in stand te kunnen houden waar de VVD vanaf wil.
De mooie middenweg bestaat niet meer…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Double-dip

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Beste Grem,
  Zalm niets anders gezegd dat de Staat haar investering (ze hebben alle NL-aandelen ABN AMRO, Fortis en Stad Rotterdam gekocht) pas kan terugkrijgen als die aandelen weer voor een een redelijke prijs naar de beurs gebracht kunnen worden. Zover is het nog niet en dat zal iedereen beamen. Niets meer terug zien, daar kan ik me niets bij voorstellen. Dat is zoiets als voospellen dat er binnenkort geen economie meer zal zijn. Doe niet zo naief!

  • gremberghe schreef:

   Michiel, zo naief ben ik ook niet, maar als uiteindelijk niet de voorziene 30 miljard, maar slechts pakweg 23 miljard terugvloeit uit de transactie, dan is dat voor Staat en samenleving toch wel een teleurstelling. Vraag me overigens af waar het sociale gezicht van de VVD gebleven is, Rutte was dat ooit

   • Michiel Groeneveld schreef:

    Natuurlijk is dat een teleurstelling, ik zit er ook niet op te wachten dat we onze belastingcenten aan dit soort akkefietjes uitgeven.
    Bijzonder vind ik dat je het hebt over 23 miljard. Er is inderdaad orde van grote 7 miljard uitgegeven aan de politieke beslissing van Bos (als aandeelhouder) om Fortis en ABN AMRO samen te voegen, tesamen met de politieke beslissing om de solvabiliteits-eisen voor banken met 30% te verhogen – en dat in crisistijd! De meeste banken konden het hiervoor benodigde geld van Bos lenen tegen 8,25%. In het geval van ABN AMRO echter was het geen kwestie van lenen, maar moest de Staat als aandeelhouder bijlappen.
    Wat het sociale gezicht van de VVD betreft, de beste uitkering is nog steeds de betaalde baan en wie dat echt niet lukt moet gesteund worden. Zie ons stemgedrag bij het laatste voorstel van Co van Schaik om de bijstand te supleren. Rutte zit daar echt niet anders in, maar hij moet in de situatie waarin het land zit nu wel de juiste accenten leggen (en dat doet hij met succes).

Reacties zijn gesloten.