Loos alarm

De gemeente Hulst gaat de keren dat de vrijwillige brandweer voor niets in actie komen verhalen op de verantwoordelijken voor de loze alarmen. In totaal rukte het Hulster korps in 2009 en 2008 zo’n veertig keer voor Jan Doedel uit. Veelal na een automatische brandmelding waarbij achteraf bleek dat de meldapparatuur ondeugdelijk was. Iets wat bij instelling nog wel eens voorkwam. Volgens de Hulster burgemeester Mulder dienen die instellingen en organisaties er voor te zorgen dat die appartuur wel deugdelijk is, cq betrer onderhouden wordt.
Kijk dat de brandweer voor noppes uitrukt is vervelend. Zeker als een korps, zoals dat van Hulst bestaat uit vrijwillers. Het gros van de pompiers heeft naast zijn taak als hulpverlener een gewone baan en moet bij elk alarm het reguliere werk in de steek laten om in actie te komen als brandweerman.
Wat Mulder echter in de krant vergeet te zeggen is dat de stevige taal richting loze alarmisten niet uit de koker van de gemeente of vanuit het korps komt, maar uit die van de werkgevers van de diverse vrijwilligers die er een broertje aan dood hebben dat hun medewerkers te pas en te onpas hun werk moeten laten liggen om als vrijwilliger in actie te komen.
De werkgevers zeggen daardoor schade op te lopen.
Voor een echte brand hebben ze daar niet zo’n moeite mee, maar als een kwart van de meldingen loos is, dan is dat volgens hen iets heel anders, dan is alles voor niets.
Wel, het punt is dat je nooit vantevoren weet of iets al dan niet voor niets is…
Als alle werkgevers zo over het brandweervrijiwlligerswerk gaan denken als in Hulst, dan zal het in de toekomst nog heel moeilijk worden om de vrijwillige korpsen op sterkte te houden…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.