Gerard van Harten spreekt

De Brabants-Zeeuwse werkgevers kruipen volgende week (ik meen de 12e mei) weer eens bijeen in Axel in stamrestaurant Zomerlust. En dan wordt er weer als vanouds gepraat over de business. “Hoe gaat het? Nog last van de crisis? Trekt het een beetje aan? Zin in een Chardonnaytje?” Enzovoorts en zoverder. En dan scharen de bedrijfsleiders en aanhang achter de tafels. Is het even stil voor een gebed en dan klinkt het “Eet smakelijk”. Een wijltje overheerst dan het getik en geklink van bestek en glaswerk, zoemt er beschaafd geroezemoes door de ruimte en dan is het zover; de spreker van de dag.
Ditmaal is Gerard van Harten, roerganger van Dow in Terneuzen, gevraagd om eens wat meer te vertellen over de positie van zijn bedrijf in streek en wereld. Of Van Harten daadwerkelijk gaat vertellen dat Dow terugtrekkende bewegingen aan het maken is in Zeeuws-Vlaanderen valt niet te verwachten. Dow blijft in Terneuzen, beschikt over een zeer concurrerende positie als site en zal – als het een beetje meezit – zijn plek als grootste productiesite bestendigen. Dat zal zijn verhaal in grote lijnen in, de verkoop van een vijftal fabrieken aan Bain Capital doet daar (aan het voorgaande) niets aan af.
Dat er wat onrust is onder Dow-medewerkers, die wellicht Bain Capital (of wat anders) medewerkers worden, zal volgens Van Harten begrijpelijk zijn, maar niet onoverkomelijk. Ook zij komen wel weer op hun pootjes terecht, verwacht de Dow-voorman.
En met Dow, met Dow gaat het mondiaal boven verwachting goed. Zeker het concern heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar de omzet stegen fors, de prijzen ook en Dow zag kans om honderden miljoenen dollars te bezuinigen. Daarnaast -en hoe zei Dow- topman Andrew Liveris het een week of wat terug ook alweer-, o ja:
“•Operationally we delivered cost reductions of $275 million in the first quarter; we remain well ahead of plan, and are currently on an annual run-rate of $1.8 billion – ahead of our commitments.
•Strategically, we exceeded our growth synergy targets by delivering $530 million in revenue on a run-rate basis, while at the same time we maintained our commitment to growth, increasing our investment in research and development by 10%.
•We also made substantial progress in achieving our goal to divest $2 billion of non-strategic assets in 2010, and remain on track to deliver $5.5 billion in divestments in just 12 months, more than our commitment of $5 billion, and in half the time.”

Jaja, mooi woord, divestments. Dat is feitelijk het tegenovergestelde van investments. Van investeren dus. Het is gewoon verkopen en Dow gaat dus gewoon verder met het verkopen van bezit dat niet meer goed binnen de stategische visie van het concern past. Dow maakt de ommezwaai van bulk naar fijn. Van veel product voor relatief lage prijzen, naar weinig product voor hoge prijzen en die ommeslag zal zich de komende jaren zeker nog doen gelden. Ook in Terneuzen, alhoewel Gerard dat niet zal zeggen.

Begrijp me goed, een concern als Dow heeft het volle recht om een andere weg te kiezen, een ander pad te bewandelen in de wereld van de economie. Het is alleen een beetje beangstigend dat in een regio onder druk de grootste industriële werkgever geen zekerheden meer kan bieden, terwijl dat jarenlang wel kon. Werkend Zeeuws-Vlaanderen moet dat toch even in bezinning nemen, net als de werkgevers in Axel overigens die misschien wel eens wat minder op Dow zullen kunnen gaan leunen…

Maar ook dat zal Gerard, denk ik, niet zeggen..

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.