Zeeuwse Stromen

Hoe mooi zou het toch zijn als het nieuwe Zeeuwse waterschap in de nabije tokeomst een concurrent wordt van kunstmestfabriek Yara in Sluiskil en en passant ook nog gewoon zijn waterschapstaken tegen een gunstig tarief blijft vervullen. Hoe mooi zou dat wel niet zijn. Als het schap als kunstmestproducent (fosfaten) ook nog eens de concurrentie aangaat met Delta als leverancier van goedkope en ook nog schone stroom. Dat zou toch gewoonweg prachtig zijn.

Innovatie in de wereld van de waterschappen. Toekomstmuziek? Grem die droomt.

Ik dacht het niet. De mogelijkheden om een en ander van de grond te tillen liggen werkelijk binnen handbereik. DHV, wat technische bedrijven en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noordzijlvest zijn begonnen met ene project op het gebied van innovatieve waterzuivering waarbij fosfaten gewonnen worden die als meststof gebruikt kunnen worden, stroom opgewekt wordt en ook nog eens gewoon zuiver water wordt geloosd. Het consortium en de waterschappen hebben  zeer onlangs rijkssubsidie gehad om het project – bijgestaan door de Technische Universiteit Delft voort te zetten en de nieuwe afvalwaterzuiveringsmethodieken verder te ontwikkelen en te beproeven.

Het bestuur van het fusieschap hier in het Zeeuwse zou er goed aan doen om de bevindingen van proef en project eens op te vragen en niet zomaar een vinger aan de pols te houden. Zien betrokkenen kans om dit project toepasbaar te maken, dan kunnen de schappen aantonen of ze nadrukkelijk nog maatschappelijk nut hebben. Nieuwe innovatieve technieken toepassen, die vervolgens ook nog wat opleveren ook. Daar moeten ze voor tekenen. Ook al, omdat zelfs de tarieven er door omlaag zouden kunnen.

Kom op Poppelaars en aanhang laat u informeren!!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.