Fietsprovincie

Giro-blauw was het vroeger, tegenwoordig moet het roze zijn. Als er een kleur waar ik van gruwel is het wel roze en nog niet eens vanwege allerhande associaties met meisjes, homoseksualiteit of garnalen. Nee, ik vind het een lelijke kleur, dat is alles.
En dan zijn er lieden in Zeeuwse dorpen die denken de komst van het wielerpeloton van de Ronde van Italië te moeten opleuken met roze straten en meer van zulks. En omdat, na jaren van onderhandelen door bestuurders die klaarblijkelijk niks anders te doen hadden, maar liefst twee internationale wielerspektakels (Tour en Giro) door Zeeland ( boven de Westerschelde althans) denderen, is Zeeland opeens fietsprovincie.
Nou in Zeeland kun je fietsen, maar Zeeland is echt geen fietsprovincie hoor.
Vraag het de schoolgaande jeugd, die dag in dag uit, moet opboksen tegen die verrekte zuidwester.
Vraag het de polderjongens die elke dag dat lange rot eind op of onder die kale dijken moeten afleggen naar boer en baas en terug.
Vraag het aan al die ouderen (de meute grijs die hier woont niet die recreatieve inwijkelingen die hier even vertoeven) die blij zijn dat ze nog overal “mee d’n autoo” naar toe kunnen en klagen als die vrijheid komt te vervallen.
Vraag het nota bene aan Eric Dekker, ploegleider van de Rabobankploeg, die de voorbije weekje een kijkje kwam nemen op en langs het parcours, omdat de wind in Zeeland, zijn renners best wel eens parten kan spelen. Hij zei het bij Pauw en Witteman. Nou, als zo’n prof al tegen die Zeeuwse rotwinden opziet, wat moet een gewone mens dan wel niet vinden…
Nee, Zeeland is een fietsprovincie. Harry van Waveren (fietsgedeputeerde met te hoog zadel) zegt het en het is zo.
Ik moest er even aan denken toen ik zojuist wat boodschappen moest halen.
Terwijl ik wat lege flessen in een tas deed dacht ik: “Zou ik..”
Het was maar even, de motor van het autootje sloeg van de eerste keer aan…

De fiets blijft voorlopig even op slot staan. Al is het maar om niet mee te hoeven doen in een hype. Als de pelotons straks uit Zeeland zijn verdwenen wacht wellicht de herkansing.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.

4 reacties op Fietsprovincie

 1. Pingback: Tweets that mention Geen Fietsprovincie #Giro -- Topsy.com

 2. Aschwin schreef:

  Tuurlijk is Zeeland wel een fietsprovincie van formaat! Hoe kun je beweren dat dat niet zo is… Nergens in Nederland vind je in de avonduren en de weekends zo veel fietsers op pad. Zelfs de Belgen komen maar al te graag in ons Z-Vlaanderen toeren.
  Fietsen door onze polders, over de dijken en altijd wind tegen heeft juist z’n charme.
  En: schrijf jij niet zo af en toe stukjes waarin je op zoek gaat naar de kernelementen van Zeeland/Z-Vlaanderen? Nou Conny, hier heb je er toch echt eenjte te pakken als je het mij vraagt. Dankzij die prachtige wielerwedstrijden weet de rest van de wereld dat nu ook!

  Maar misschien wordt je stukje gekleurd door je eigen

 3. Aschwin schreef:

  (ik drukte iets te voorbarig op ENTER, dus even afmaken dat vorige berichtje…)

  … Maar misschien wordt je stukje gekleurd door je eigen (weer?)zin tegen dat mooie stukje aluminium op twee wielen.
  En tja, het is jouw blog, dus mag JIJ dat vinden…

  • gremberghe schreef:

   Op een fiets vind ik niets…
   Een ander mag daar anders over denken.
   Vanzelfsprekend. Ik erger me alleen een beetje aan dat hyperige gedoe…

Reacties zijn gesloten.