Chinese connectie

Hedenvandage keert de delegatie van Zeeuws-Vlamingen onder aanvoering van burgemeester Jan Lonink terug uit China.
De groep, met daarin mensen van het ROC Westerschelde, Zorgsaam en vertegenwoordigers van de gemeente Terneuzen, ic Lonink en wethouder Cees Liefting (die zijn vliegangst wist te overwinnen), heeft ettelijke dagen doorgebracht in de Chinese miljoenenstad en superhaven Sjanghai.
Sjanghai is momenteel gastgemeente voor de wereldexpo en hoewel de bezoekersaantallen wat tegenvielen zullen er dit jaar alleen al voor de expo tien miljoen mensen de Chinese wereldstad (met 19 miljoen inwoners) bezoeken.
Op de expo werden de Zeeuws-Vlamingen in de gelegenheid gesteld om hun eerstelijnsgezondheidsproject, een huisartsenpost, te lanceren.
In China kent men dit soort eerstelijnshulp niet en gaan mensen gelijk naar een ziekenhuis. Enkele jaren geleden meende het ROC, dat toen ze vleugels nog uitsloeg, samen met de Chinezen en Zorgsaam een unieke samenwerking te kunnen aangaan. Chinese verpleegkundigen in opleiding kwamen naar Zeeland , vanuit Terneuzen gingen er naar het verre oosten.
Aan die contacten komt – al is het project goed ontvangen – een eind. Het ROC Westerschelde (hoogst waarschijnlijk binnen afzienbare tijd opgegaan in het ROC Zeeland) zet achter de internationale uitwisseling een punt. En niet alleen met Chinezen, ook andere grensoverschrijdende contacten staan op een lager pitje dan voorheen.
Lonink en de zijnen hebben iets naar China gebracht, maar ik verwacht dat er – buiten wat goodwill – van China weinig naar Zeeuws-Vlaanderen komt.
Of het moet zijn dat Lonink als economisch ambassadeur van Groot-Terneuzen toch nog wat contacten heeft gelegd, met een autobouwer, een elektronica-concern, een reder (WCT of niet) of nee, met een Chinese bouwer van windmolens.
Dat laatste, daar zouden de duurzaamheidsdenkers in deze provincie, wel iets in zien zitten…
Chinese windmolens…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.