Afvalboete

Je mag het eigenlijk niet hardop zeggen, maar het is absurd. Het is godganselijk belachelijk dat de 13 Zeeuwse gemeenten Deltamilieu een boete van 470.000 euro moeten betalen, omdat die gemeenten 4000 ton te weinig huishuidelijk afval hebben afgeleverd aan de milieuverwerker. In 2002 is contractueel vastgelegd dat de gemeenten borg staan voor de levering van een bepaalde hoeveelheid afval en blijven de gemeenten daaronder dat treedt een boeteclausule in werking.

Nu is er natuurlijk tussen 2002 en nu wel het een en ander gebeurd. De burger wordt door gemeenten en bedrijfsleven gestimuleerd om zijn afval te scheiden. Glas in de glasbak (wit,bruin,groen), oude kleding en schoeisel in de Zak voor Maxbak, papier in de papierkliko, groente en tuinafavl in de groene container, petflessen en ander plastich in de oranje zak of gelijkgekleurde container en ga zo maar door. Grof afval moet naar het milieupark en daar sta je weer uit de zoeken waar wat naar toemoet. Bouwafval in die container, electronika daar, vetten en olie la bas en die oude bank, flikker die daar maar in.

Als goedwillend burger ben je wekelijks een paar uur bezig om je huisvuil te scheiden, maar het gevolg is – natuurlijk – dat er steeds minder afval terechtkomt in de grijze kliko. En dat is niet alleen bij mij zo, maar bij iedereen zowat.

Die moeite om te scheiden wordt op geen enkele wijze beloond, In het tegendeel. Gemeenten zeggen dat de tarieven voor de afvalafhandeling kostendekkend moeten zeggen, met als gevolg dat de rechten jaar na jaar gestegen zijn.

Volgzaam Nederland betaalt dus meer, omdat het zelf meer doet en omdat de totale berg minder wordt en dan nog gaan de afvalverwerkers zelf boetes uitdelen, omdat de afvalberg kleiner wordt.

Dit is zo kwalijk, zo stom, zo absurd, dat het mij werkelijk verbaasd dat er amper door gemeentebestuurders gereageerd wordt op die belachelijke boete. Een boete, die nota bene door een nutsbedrijf (eigendom van diezelfde gemeenten en de provincie Zeeland) wordt opgelegd. Het lijkt mij dat op zijn minst het contract uit 2002 aan een herijking toe is.

Dit vuile akkefietje blijft anders aan de burgers schier onverkoopbaar.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Afvalboete

  1. Michiel Groeneveld schreef:

    Als je het contract met Delta zou willen openbreken, dan voorspel ik bij deze dat er een opslag op de daadwerkelijk aangeleverde tonnen afval komt. Dit soort contracten worden doorgaans gebaseerd op de apparaatskosten: ondercapaciteit resulteert in hogere kosten per verwerkte eenheid afval. “Volgzaam Nederland” betaalt moet hoe dan ook die vaste verwerkingskosten, ongeacht het aantal aangeleverde eenheden afval.

  2. gremberghe schreef:

    Ja Michiel Volgzaam Nederland betaalt, maar dit soort vestzak-broekzak-achterzak-vuilniszakregelingen zijn toch feitelijk te gek voor worden. Goed gedrag van de burger (mider afval) wordt hoe dan ook belast. Dat is hetzelfde als een kilometerheffing opleggen als je niet rijdt.

Reacties zijn gesloten.