Niet opruiend

KAAPSTAD – Een rechtbank in Zuid-Afrika heeft het lied Shoot the Boer (Schiet op de Boer) verboden omdat het opruiend is. Dit hebben Zuid-Afrikaanse media vrijdag gemeld. Het lied is een oproep tot geweld tegen blanke boeren. Het was een strijdlied in het gevecht tegen de apartheid van het racistische blanke minderheidsbewind dat in 1994 ten val kwam. Het regerende ANC reageerde „geschokt en teleurgesteld” op het vonnis. Volgens de voormalige antiapartheidsbeweging maakt het strijdlied deel uit „van onze geschiedenis en van ons erfgoed”.
Een dag na het verbod wordt op zijn boerderij in noordwest-Zuid-Afrika de leider van de racistische Weerstandsbeweging, Terre Blanche, door twee zwarte werknemers vermoord. De moord op de 69-jarige Apartheids-activist staat niet op zich. De voorbije vijftien jaar werden meer dan 3000 blanke boeren in dat prachtige land vermoord. Dat is niets in vergelijking met de 18.000 verkeersslachtoffers jaarlijks, waarvan het leeuwendeel te betreuren valt omdat er alcohol in het spel is. Niets in vergelijking met de tienduizenden geweldslachtoffers die elk jaar vallen door alle rassenklassen heen. Zuid Afrika is een grote tikkende tijdbom en daar wordt dit jaar de WK Voetbal georganiseerd. De ANC vindt het volgende lied niet echt opruiend…
Ayasab’ amagwala (the cowards are scared)
dubula dubula (shoot shoot)
ayeah
dubula dubula (shoot shoot )
ayasab ‘a magwala (the cowards are scared)
dubula dubula (shoot shoot)
awu yoh
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)

awe mama ndiyekele (mother leave me be)
awe mama iyeah (oh mother)
awe mama ndiyekele (mother leave me be)
awe mama iyo (oh mother)

aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)
dubula dubula (shoot shoot)
Ziyarapa lezinja (these dogs are raping)
dubula dubula (shoot shoot)
ay iyeah
dubula dubula (shoot shoot)
Ziyarapa lezinja (these dogs are raping)
dubula dubula (shoot shoot)
ay iiiyo
dubula dubula (shoot shoot)

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken. Bookmark de permalink.