Koninginnedag

Zeeland is in de ban van Koninginnedag.
Alsof er verder niets in deze provincie gebeurt.
Het nieuws in de provinciale halfformaat draait al dagen om de voorbereidingen voor de grote dag.
Middelburg wordt een grote vesting, wie er in zit kan er straks niet meer uit. Pas op voor onverwachte bewegingen, je bent zo verdacht en de politie is inmiddels getraind om iedereen die een beetje verdacht doet op te pakken. Je zal maar met aambeien lopen of een schrikbarend jeuk hebben. De politie ziet alles en grijpt in.
Al dagen worden we overspoeld met zogenaamde nieuwsitems over de voorbereiding in prachtstad Middelburg en Wemeldinge. Ja daar zal een prachtprogramma uitgerold worden voor de koningin en haar gevolg. En altijd klinkt: “En hopelijk doen de prinsen mee…”
Vorig jaar had ik dienst voor halfformaat op Juliana’s (de enige echte koningin overigens) geboortedag. Het was een mooie dag, zonnig, geen regen. Op mijn rondgang langs dorpen en steden trof ik de gebruikelijke taferelen, spelen, rommelmarkten, sportieve activiteiten. Rond het middaguur de eerste berichten op de oranjereceptie. Later de beelden, de ramp, de toestanden. De ene na de andere activiteit werd afgelast. De feestdag verdween onder een grauwsluier.
Met dat beeld van Apeldoorn toen in gedachten zullen de instanties nu niets aan het toeval overlaten.
Het gevolg is een overdaad aan overbodige veiligheidsmaatregelen, aan belasting voor het gewone volk.
Ook een overdaad aan berichten over de preparaties.
En waarom eigenlijk?
Weet U het?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.