Kerncentrales

De ministeries van Economische Zaken en Vrom hebben het volk gevraagd hoe er over kernenergie gedacht wordt. Duizend mensen werden ondervraagd en een kwart gaf te kennen modricus tegen nucleair opgewekte energie te zijn. De vrees voor straling en andere veiligheidsrisico’s is de oorzaak van het verzet.
De rest is min of meer voor kernenergie. Min of meer, omdat toch nog een kwart vindt dat pas met de bouw van centrales begonnen moet worden als de nood – zo tegen 2040 – pas echt aan de man komt. Goed dertig procent van de ondervraagden is nu al voor een verdere uitbouw van het kernareaal.
Typisch Nederlands is evenwel dat van de geënqueteerden het leeuwendeel ook wind-en zonne-energie ziet zitten. Dat eerste verbaast mij evenwel. Ik heb in onze contreien nog nimmer echte voorstanders van windturbines kunnen vinden. Iedereen vindt de kringen lelijk, mekkert over gesubsidideerde stroom en zou ze het liefst mogen weg. Zelfs bestuurders – in groot-Terneuzen bijvoorbeeld – van links signatuur vinden de draaiende mastodonten in de Koegorspolder schandvlekken hoog boven het maaiveld. En zonne-energie? Vraag dat maar aan Delta, die in Solland een schier bodemloze put aantrof.
Nee, nu – zo in zijn algemeenheid – driekwart van de Nederlanders niet tegen kernenergie is, dan moeten de geleerden in den lande, de technici en de plannenmakers maar eens goed gaan dokteren aan een relatief veilig en schoon alternatief. Het verhaal van de opponenten van kernenergie dat de winning van uranium ook al zo belastend is voor moeder aarde hoeft voorlopig niet meer gebezigd te worden. In de VS en Rusland is momenteel ruim voldoende nucleair materiaal (afkomstig uit wapentuig) voor handen om voor vreedzame doeleinden te worden ingezet. En wat ik reeds eerder bezigde; als Nederland voor driekwart voor nieuwe kerncentrales is, dan moeten er per se geen megacentrales gebouwd worden, dan komen we met driekwartcentrales ook wel toe. Lees ook de bijdrage “Kernenergie” van 2 maart in Gremberghe’s blog er nog maar eens op na.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.