As

Luchtvaartmaatschappijen, verzekeraars en veel particulieren zitten momenteel in zak en as door een simpele vulkaanuitbarsting op het failliete IJsland. Eigenlijk heeft die chaos wel iets vermakelijks, ja leedvermaak, je mag er niet om lachen of met spotten maar toch. Duizenden vakantiegangers diep in Spanje, de eilanden van de Canaries, Italië en verder weg kunnen niet terug naar huis omdat de vliegtuigen het luchtruim niet mogen kiezen. Dit weekeinden zijn 22.000 Europese vluchten geannuleerd, slechts 5000 gaan er – vooralsnog – door, maar het betreft dat zeer zeker geen vluchten richting Noord-West-Europa want daar blijft het luchtruim voorlopig gesloten van niet-natuurlijk gefladder. De trekvogels mogen hun tochten gewoon voortzetten, maar zijn door de Vogelbescherming in binnen-en buitenland geadviseerd bekkapjes op te doen om zo stoflongen en – luchtzakken te voorkomen.
vakantiegangers en zakelijke reizigers die van Zuid-Europa noordwaarts willen per trein, bus of anderzins worden ernstig belemmerd door stakingen en het gebrek aan (betaalbare) huurwagens.
Maandag is in heel Europa de paasvakantie voorbij en horen werknemesr op hun werk te verschijnen en kinderen op scholen. Voor duizenden zal die vlieger dus nu door die vulkaan niet op gaan. En dat zal vervolgens ook weer tot een behoorlijke ellende lijden. Administratief, financieel en arbeidsrechtelijk, want ja, is er sprake van overmacht? En zo ja, wat zijn dan de regels, de protocollen. Verzekeraars laten voorlopig de toeristen maar op hun bestemmingen hangen, omdat de luchtvaartmaatschappijen in eerste instantie de zorg moeten dragen voor de gestranden. Bijgevolge houden de verzekeraars hun beurzen gesloten en stevenen de toch al noodlijdende luchtvaartondernemingen aan op flinke financiële stroppen. “Europa moet bijspringen”, roepen de vliegondernemingen nu al. Dat is hetzelfde Europa dat miljarden in banken gepomt heeft, miljarden aan Griekenland heeft verpatst en miljarden heeft verspeeld in dat ene kleine landje aan de rand van het continent. IJsland, juist ja, dat nu uit pure kolere over de economische rampspoed van de voorbije maanden, letterlijk op tilt is gegaan en stoom (stenen, as en gassen) afblaast. Gossie, we staan nog wat te wachten…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken. Bookmark de permalink.

2 reacties op As

  1. Aschwin schreef:

    Die as uit IJsland, is dat nou bankroet?

Reacties zijn gesloten.