Dottercentrum

Vandaag is de eerste patiënt in ZorgSaam Interventie Cardiologie Zeeland in Terneuzen ontvangen. Met de opening van het dottercentrum in Terneuzen, dat overigens op 22 april officieel in gebruik wordt genomen, kunnen mensen met hartklachten uit Zeeland deskundig en relatief dichtbij huis worden onderzocht, behandeld en zo nodig gedotterd. Aan de totstandkoming van de voorziening, die gerund wordt in nauwe samenwerking met hartspecialisten uit Gent, is een jarenlange voorbereiding vooraf gegaan. Al tijden voordat professor Vierhout van het Admiraal De Ruyterziekenhuis dacht aan zo’n centrum voor de rest van Zeeland waren de leidinggevenden van Zorgsaam al doende met de preparatie, het zoeken van de middelen en het opzetten van de samenwerking met de Gentse specialisten. Dat de PZC nu simpelweg stelt dat Terneuzen de eerste slag in de Zeeuwse dotteroorlog heeft gewonnen is bezuiden de Westerschelde uitermate slecht gevallen. Binnen de ziekenhuisorganisatie en ver daar buiten.
Zorgsaam heeft zich sinds de provincie in 2006 een onderzoek liet doen naar het gewenste ziekenhuismodel voor Zeeland van den beginne aan afzijdig gehouden in de Zeeuwse twisten. Simpelweg, omdat Zorgsaam qua organsatie niet paste binnen het voorgestelde model en twee, omdat Zorgsaam al jaren samenwerking op medisch vlak heeft gezocht met het UZ-en andere ziekenhuizen in de regio Gent.
Zorgsaam houdt zich als organisatie buiten door de PZC veronderstelde oorlog in de ziekenhuiszorg in de rest van Zeeland.
En dat is maar goed ook.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.