Delta 2

Vorige jaar heette multi-utility volgens Delta nog een formule te zijn die werkte. Wel het voorbije jaar is gebleken dat wedden op heel veel paarden ook heel riskant kan zijn. Het Zeeuwse energiebedrijf zag in het voorbije boekjaar zijn winst vervliegen tot een magere zeven miljoen, nog ettelijke miljoenen minder dan de PZC eerder deze week berichtte. In 2008 hield Delta nog een mooie 101 miljoen winst over. Delta schreef maar liefst 46 miljoen af op zijn biodieselactiviteiten in Delfzijl en 11 miljoen op Solland, zijn zonnecelfabrikant in Limburg, aankopen die tot nu toe bodemloze putten zijn gebleken. De Delta-leiding rekent op verbeteringen, maar dat lijkt ijdele hoop. Hoewel in de wandelgangen der stadhuizen in de provincie voorzichtigjes gespeeld wordt met termen als verkeerde keuzes, mismanagement en rampspoed, houdt het provinciebestuur
zich nog redelijk op de vlakte. De Volkskrant meldde deze week:
“De raad van commissarissen en grootaandeelhouder Zeeland houden vast aan de multi utility-strategie die Delta de afgelopen jaren heeft gevolgd.Die strategie is bestendig gebleken in de turbulentie die de energiewereld de afgelopen jaren geteisterd heeft’, zegt Marten Biersma (GroenLinks), – in Zeeland gewoon Wiersma genoemd – die namens de provincie Zeeland in de RvC zit.
Ook de provinciale rekenmeester Kees van Beveren bleef achter de Deltaleiding staan. Ondanks alles.
“Gelukkig heeft Delta niet de logheid van de allergrootsten.
Het bedrijf is wendbaar genoeg om zich door de crisis te loodsen. Verwijten? Dat is niet aan de orde.
Er heerst hier in Zeeland niet zo’n afrekencultuur”, wist hij, hoewel over het laatste toch
wat genuanceerder wordt gedacht.
Delta is nog steeds grootdeels publiek bezit.
En dat schijnt men in Middelburg gemakshalve te vergeten.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Delta 2

  1. Pingback: Topman Delta: ‘Tweede kerncentrale is wel te betalen’ | Zeeland

Reacties zijn gesloten.