1 april-voorstellen

De bezuinigingsvoorstellen van de vele – ik geloof 19 – ambtelijke werkgroepen, die in opdracht van het kabinet hebben uitgezocht hoe er in dit land meer dan dertig miljard bezuinigd kan worden, raken vrijwel allemaal de burger direct in de portemonnee. Een aantal voorstellen op een rijtje. WW hooguit een jaar, een tweede jaar moeten mensen zelf via een spaarregeling bekostigen. Levert 2,2 miljard op. Mooi gedacht in een periode van rampspoed veroorzaakt door hoogmoedige bankiers en andere gieren. De kleine man, die kan er weer an. Tweeënhalf miljard bezuinigen op de woningmarkt door – natuurlijk – huurverhogingen, beperken subsidies en het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Jawel, de kleine man die kan er weer an. In de zorg moet ook gekort worden en natuurlijk moet de eigen premie omhoog plus een nieuwe eigen bijdrage voor het huisartsenbezoek. Het meest bizarre voorstel trof ik aan met betrekking tot de zorg voor verstandelijke gehandicapten. Die wordt straks alleen bekostigd voor mensen met een IQ van 70 of minder (nu IQ 85). Alsof we straks opeens minder verstandelijk gehandicapten hebben. Eigen bijdragen moeten ook hier fors omhoog. En Balkenende mekkert overal vandaag: “Het is tijd om harde keuzes te maken, wollen sie den totalen krieg???!!! ….
De regelingen voor kinderopvang, pas bedacht na jaren ellende – gaan weer op de helling.
De politie wordt weermaals gereorganiseerd tot een landelijk korps.
Zorg en kinderopvangtoeslagen worden zondermeer om zeep geholpen, het minimumloon gaat met 10 procent omlaag en het leger, daar schrappen we 23.500 banen.
Het onderwijs, die ambtenaren stellen voor om kinderen een jaar minder lang naar school te laten gaan. Ja, zo houden we wel wat over. En de provincies en waterschappen, die doeken we op. Het leeuwendeel van de voorstellen raken gewone mensen, met uitzondering van die van de commissie Kalden over de nieuwe bestuursorganisatie.

Laat ik nu net in Zeeland een bestuurder op Omroep Zeeland horen klagen dat het opdoeken van de waterschappen echt niet kan, over al die andere zaken geen woord, alsof het pakket aan voorgestelde maatregelen beschouwd moet worden als een slechte 1 aprilgrap.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

2 reacties op 1 april-voorstellen

  1. Stan de Bakker schreef:

    Waar zijn de voorstellen om de riante wachtgeldregelingen van overheidsdienaren aan te pakken?

  2. Tom schreef:

    Laten we allereerst alle watertaken die nog bij de provincie en de gemeenten zitten naar het waterschap overhevelen, want nu is er nog veel beleidsoverlap. Dus niet afschaffen, maar belangrijker maken dat waterschap, zeker in Nederland, zeker in Zeeland. Het waterschap kan wel gewoon onder het bestuur van de provincie komen te vallen. Ik geef toe, geen miljardenmaatregel.
    Het is natuurlijk heel makkelijk en populistisch om te roepen dat er minder ambtenaren moeten komen. Maar Nederland heeft een bureaucratie waar men zelfs in China jaloers op is. Al die ambtenaren zijn gewoon nodig om onze bureaucratische wetgeving uit te voeren. Kortom, doe eerst iets aan deze bureaucratie voordat je ambtenaren op straat gaat zetten.

Reacties zijn gesloten.