Storm

Xynthia heette de storm die afgelopen weekeind over West-Europa trok en een spoor van vernieling en rampspoed achterliet. De schade die de onverwachte winterstorm veroorzaakte loopt in de honderden miljoenen euro’s. Het zwaarst getroffen werd het meest zuidelijke deel van de Vendee, de streek van het grote zoute moeras, ten noorden van de stad La Rochelle.
De kustplaatsjes Faute sur Mer en l’Aiguillon sur Mer verdwenen deels onder de golven nadat een uit de tijd van Napoleon stammende zeewering het begeven had. Verwacht wordt dat de komende dagen nog levenloze lichamen geborgen moeten worden uit de huizen die momenteel nog in het zilte water staan. President Sarkozy heeft het gebied tot rampgebied verklaard.
Een kleine twintig jaar geleden, toen mijn horizon nog niet buiten Europa strekte, waarde ik geruime tijd rond in de streek aan de boorden van de Sevre Niortoise. Wat opviel was dat het gebied sterk aan Zeeland deed denken. Een smalle duinenrij met daarachter polders met lange smalle watergangen. Hier en daar oude eilandjes als schepen van pleistoceen zand in een zee van klei. In de baai en bij de riviermondingen schorren en slikken. In het dorp Saint Michel en l’Herm vertelde men dat Zeeuwen destijds, in de 17de eeuw, een deel van de polderwerken hadden uitgevoerd in Le Grand Marais Salant en nabij de stad Niort. Het Canal de la Varenne bijvoorbeeld stamde uit die tijd. Ook werd er gesteld dat vervolgens de Hugenoten de streek hadden verlaten, gevlucht waren naar Holland en Zeeland en dat zij vervolgens de mossel-en oestercultures hadden geëxporteerd.
De streek oogt nog steeds als Zeeland. Alleen op plaatsen zoals het er hier in 1953 uitzag. Rampspoed is helaas van alle tijden…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken. Bookmark de permalink.